Nu kommer Panasonics nya plasmor

Satsar på storbild och biokänsla

TEKNIK

Plasma håller fortfarande ställningarna bland de som prioriterar storbild och biokänsla. V10 och lyxmodellen Z1 från Panasonic är två starka alternativ inom just det här segmentet.

Panasonics senaste generation plasma har fått epitetet NeoPDP som syftar på en rad förbättringar avseende panelen, bildbehandling, energisparfunktioner och design.

Z1 är Panasonics snygga slimmade toppmodell med trådlös HD-överföring från mediabox. Den kommer med panasonics egenhändigt utvecklade teknik "600Hz Sub-field Drive Intelligent Frame Creation Pro" som interpolerar in data i delar av bildrutorna. Om det verkligen förbättrar bilden verkar däremot vara en smaksak då många förståsigpåare anser att filmformatets stundtals hackiga 24 bilder per sekund är bättre än artificiella extrabilder som ger "hemvideokänsla". De facto har dock tekniken med interpolation har kommit långt hos de flesta tillverkare idag och vi slipper se de märkliga artefakter från bildprocessorn som var ganska vanligt för några år sedan.

I övrigt talar vi om en THX-certifierad apparat med onlinekoppling till diverse nättjänster via Viera Cast. Dessutom stödjer Z1 DLNA-protokollet för åtkomst av media lagrat på datorer via hemmanätverket.

Panasonic inväntar nu bara ett EU-direktiv så att Post och Telestyrelsen kan öppna 60Hz-bandet fritt för den trådlösa HD-överföringen. I mitten av oktober beräknas allt vara klart och de första apparaterna hitta ut i butik. Rekommenderade priser kommer vara 69 990 kronor för 46-tummaren (TX-P46Z1) och 79990 kr för 54-tummaren (TX-P54Z1).

V10-serien

Nu i dagarna kommer de större modellerna (58 och 65 tum) i Panasonics V10-serie som väl får betraktas som ett budgetalternativ till Z1. I stort samma finesser återfinns nämligen här inklusive 600Hz , Viera Cast och DLNA. Däremot är de naturligtvis inte trådlösa och inte fullt lika slimmade på djupet. Inte desto mindre har de befintliga mindre modellerna fått lysande recensioner i diverse tester vilket naturligtvis är lovande.

Rekommenderade priser är 69 990 kronor för 58-tummaren (TX-P58V10) och 79990 kr för 65-tummaren (TX-P65V10).

FAKTA

Andreas Liebert/Prylportalen.se