Tipsen som skyddar ditt privatliv på Facebook

Så gör du dina uppgifter säkra

TEKNIK

Facebook har blivit omdiskuterat senaste tiden. Som tidstjuv på jobbet, som måltavla för hackers som vill stjäla eller radera information.

Här följer en guide till hur du skyddar din information på Facebook.

Facebook är uppe i omkring svindlande 250 miljoner aktiva användare som i genomsnitt har 120 kontakter var. Mer än en miljard bilder laddas upp varje månad och över 70 procent av användarna använder extrafunktioner som quiz och spel.

Dessvärre förstår många användare inte hur sekretessfunktionerna fungerar i Facebook och att väldigt personlig information kan sippra ut genom felaktiga inställningar eller bara genom att använda en viss applikation. Kolla vår lista för att se om din information är tryggad eller i riskzonen.

1. Organisera vänner i listor

Att sortera dina kontakter i listor är fundamentalt för säkerheten. Du bör skapa listor i olika förtroendenivåer, exempelvis en separat grupp för familj och nära vänner som du kan lita på. Resten, i stil med före detta arbetskamrater, bekantas bekanta och ex-flick/pojkvänner bör sorteras ut i grupper med lägre förtroende.

Gör så här:

Klicka på Vänner i huvudmenyn. I vänstermenyn klickar du på Vänner under Listor. Överst kan du nu Skapa en ny lista med valfritt namn som bara du kan se.

Läs hela guiden på Prylportalen.se.

FAKTA

Andreas Liebert/Prylportalen