Navigatorn blir tv – igen

Mio gör nytt försök lansera kombiskärm

TEKNIK

Tv i bilnavigatorn kan det vara något?

Branschen har försökt för utan större framgång.

Nu är det Mio som satsar på en jättenavigator med sjutums skärm och inbyggd tv.

Det är några år sedan den första bilnavigatorn med inbyggd digital-tv kom. Det var VDO:s Dayton som var först ut på den svenska marknaden. Den fungerade bra men blev trots det aldrig en riktig hit och det lär knappast Mios nya jättenavigator med tv bli heller. Mio Sprit V735 en 7-tums navigator som finns att köpa både med och utan tv.

Som tv i bilen är Sprit V735 helt OK. Man kan väl i och för sig fråga sig vilket behov man normalt har av just tv i bilen. Men i husbilen och för dem som tillbringar mycket tid på vägarna kan det vara ett alternativ. Vill man ha det, så visst, då funkar V735:an riktigt bra. Även när septembersolen lyser går det att se tv-bilden inne i bilen. Visserligen är det bara de fria kanalerna i Boxernätet som funkar. Men det kan ju räcka en bit i alla fall.

Varnar för tittande på väg

Mio är noga med att varna folk för att köra och se på tv-samtidigt. Men det går att göra det med V735 och det är en rätt tveksam funktion. VDO:s modell som jag testade för några år sedan hade en hastighetsspärr. Över 20 kilometer i timman funkade inte tv:n i fram. Om man hade en tilläggsskärm i bak gick det dock att se tv där under färd och det är ju en helt annan sak.

Men står man still, har stannat för dagen, är det ju en helt annan sak. Då kan man ju till och med använda den medföljande fjärrkontrollen.

Hygglig navigator – men stor

Som navigator är V735 hygglig. Fast den står inte ut på något sätt. Den har inbyggd trafikinformation, tmc och en funktion för mera ekologisk planering av resan med förhoppningsvis minskade utsläpp som resultat. Bra, men om man bara ser den som en navigator finns det flera som är både bättre och billigare. Även i Mios egna sortiment.

Dessutom är V735 väl stor för de flesta bilars framrutor. Nästan 20x11 centimeter är en rejäl pjäs som skymmer sikten rätt ordentligt i stort sett var man än placerar den.