Välj rätt netbook

7 viktiga punkter att kolla före köpet

Foto: prylportalen
Vilken ska man välja? Guiden hjälper dig att göra bästa valet för dig.
TEKNIK

Netbook är en jättesuccé, var fjärde såld pc på konsumentsidan är numera en minimal bärbar dator.

Det lilla formatet lockar samtidigt som en vanlig laptop ofta är överdimensionerad för att klara de vanligaste uppgifterna.

Även om många netbooks till det yttre liknar varandra finns det klara skillnader. Här är 7 viktiga saker du ska kolla upp före köp.

Prestanda

En netbook är som regel en rätt klen dator som lämpar sig bäst för ordbehandling, webb och mail. Du som behöver mer kraft ska titta på större datorer.

Lagring

SSD är ett tystare, energisnålare och betydligt dyrare alternativ till vanlig hårddisk. Känns inte riktigt prisvärt än om du inte har speciella behov.

Format

Kolla tangentbord och musplatta. För små knappar gör det till en plåga att skriva längre texter och vissa musplattor har knapparna placerade vid sidan om. Det kan vara svårt att vänja sig vid.

Skärm

De lyxigaste skärmarna har led-belysning som ger bra ljusstyrka samtidigt som det skonar batteriet. Tänk på att olika skärmar reflekterar omgivningsljus olika mycket.

Batteri

Satsa på en dator vars batteri har sex energiceller, då klarar du precis 5-timmarsresan till Kanarieöarna. Under tre timmar är för begränsande.

3G-modem

Med inbyggt 3G kommer du åt nätet överallt och slipper extern dongel. Räkna dock med att få lägga mellan en femhundring och tusenlapp extra för den inbyggda simkort-platsen.

Pris

Du kommer långt med 4 000 kronor men kom ihåg att datorer med inbyggt modem går att köpa subventionerade på samma sätt som mobiltelefoner. I övrigt gäller det att noga jämföra priser då branschen är snabb på att justera nedåt. Använd tjänster som Prisjakt.se.

Läs hela stora guiden på Prylportalen.se.

FAKTA
ARTIKELN HANDLAR OM