”OLED billigare än LCD om sex år”

Tv-jätte spår fallande priser på

TEKNIK

LG har lagt fram sin plan för utveckling och tillverkning av OLED-displayer de kommande åren. Snart kan plasma och LCD-TV förpassas till teknikmuseet.

På IFA-mässan i början av september visade LG upp sin 15-tums OLED-TV som kommer ut i affärerna i början av nästa år. Därmed tar LG på allvar upp kampen mot Sony som en längre tid haft en någorlunda kommersiell OLED-TV ute på marknaden.

LG:s 15-tummare kommer dock gå loss på runt 35 000 kronor vilket kan få vilken early-adopter som helst att tveka.

På årets FPD-mässa i Japan avslöjade dock Won Kim, ansvarig för OLED på LG, att utvecklingen kommer accelerera de närmaste åren. Redan nästa år kommer LG att lansera en 20-tums OLED och året därpå kommer 30-tummarna.

2012 kan vi se fram emot riktigt användbara storlekar i form av 40 tum och större. Enligt Won Kim kommer 40-tummarna att vara "rätt dyra" 2012 men redan 2016 bör OLED vara billigare i inköp än LCD-TV.

Den som lever får se men frågan är om tillverkarna verkligen vill se en sådan snabb utveckling? Ofantliga kostnader har plöjts ner i LCD-tekniken och det vore konstigt om inte de stora elektronikjättarna försökte mjölka vinst så länge som möjligt ur befintlig teknologi.

Hur som helst är det nog läge att börja mata spargrisen redan nu för att ha chansen att lägga beslag på en 40-tums OLED-TV om tre år.

FAKTA

Andreas Liebert/Prylportalen.se