Svenskar längst från papperslösa kontoret

Få företag begränsar onödiga utskrifter

Foto: jupiter
TEKNIK

Svenskarna är sämst i Europa på att försöka minska utskrifterna från datorn.

Bara nio procent av företagen i Sverige använder teknik för att minska utskrifterna

Kontoren i Europa förbrukar totalt motsvarande 20 miljoner granar varje år för utskrifter på pappper.

Två av tre svenskar som jobbar på kontor läser hellre pappersutskrifter än direkt på datorskärmen. De som är äldre än 35 år tycker i större utsträckning att det är lättare att läsa på papper.

I övriga Europa är det tvärtom. Där är det de yngre som i större utsträckning föredrar att läsa på papper. Värst är polackerna där nästan nio av tio under 35 år tycker att det är lättare att läsa utskrifter, enligt en undersökning gjord av analysföretaget Lightspeed.

Fler utskrifter i framtien

– Står sig trenden kommer européerna att skriva ut ännu mer i framtiden än vad de gör i dag. Svenskarna har däremot vant sig vid att läsa på skärmen vilket betyder att medan svenskarna blir än mer miljöanpassade går övriga Europa i motsatt riktning, säger Hans Gustavsson, produktchef för skrivare på Samsung.

83 gånger Gamla Ullevi

Skrivarna på kontoren i Västeuropa går på högtryck och varje år skrivs det ut 779 miljarder papper. För att få en bild av hur mycket papper det rör sig om skulle man till exempel kunna fylla Gamla Ullevi i Göteborg 83 gånger för att rymma alla utskrifter.

Få använder skrivarlås

De svenska företagen är sämst på är att använda kortläsare eller pinkoder till skrivare för att minska antalet onödiga utskrifter. Men på längre sikt kan Sverige komma att minska utskrifterna.

– Men det finns hopp hos den yngre generationen svenskar. De läser i större utsträckning på skärmen än övriga européer, säger Hans Gustavsson.