Skrivarna för foton och fakturor

Fem multiskrivare för hemmakontoret i test

TEKNIK

Vilken skrivare för hemmakontoret är bäst?

Aftonbladet.se har testat flera multimaskiner som både skriver, scannar och kopierar.

Fallande priser just nu ger möjlighet till bra köp.

Skrivarmarknaden har haft ett tufft 2009. Inte minst på företagssidan där försäljningen av skrivare föll med uppemot 40 procent under årets två första kvartal. Lika illa har det inte varit på privatkundsidan även om försäljningen minskat där med.

Det märks på priserna som under början av hösten fallit med i genomsnitt mer än tio procent på de fem olika skrivare för hemmakontoret som Aftonbladet.se har testat.

För att kunna platsa i den klassen krävs att skrivaren kan fungera som skrivare, kopiator och skanner. Det finns också de som i tillägg till det har faxfunktioner. Fast det är det nog färre och färre hemmakunder som har behov för i dag än för bara några år sedan.

Dessutom kan apparaterna skriva ut bilder på fotopapper som håller i stort sett lika hög kvalitet som bilder från fotolabbb. Styckpriset blir dock högre vilket gör det fortfarande lönsamt att lämna bort större bildserier till utskrift på ett fotolabb. För enstaka bilder kan hemmaskrivaren däremot vara ett bra alternativ.

De skrivare vi testat är så kallade bläckstråleskrivare. Ett problem med sådana skrivare har länge varit att nya bläckpatroner kostar som en halv eller i vart fall en tredjedels skrivare. Kritiken mot de höga priserna på utbytespatroner är något som branschen till viss del tagit till sig. Priserna är lägre i dag än för något år sedan. Dessutom finns det flera företag som säljer originalpatroner via nätet till mer förmånliga priser.

Många av de nya skrivarna i dag har inbyggt trådlöst nätverk. Det gör dem ännu mera användbara i hemmet då flera datorer kan skriva ut på dem oavsett var i bostaden användaren befinner sig.

ARTIKELN HANDLAR OM