Microsoft stoppar hackade Xbox 360

Portas från Xbox Live och får mjukvaran spärrad

TEKNIK

Har du modifierat din Xbox för att spela piratkopierade spel? Då är risken stor att du inte kommer in på Xbox Live längre.

Med start för några dagar sedan har Microsoft inlett en ny stor offensiv mot det stora antal modifierade Xbox 360-konsoler som finns på marknaden. Om spelkonsolen blir "bannad" kommer den inte in på onlinetjänsten Xbox Live längre och förlorar därmed möjligheten att spela online, köpa spel, hämta uppdateringar med mera. Konsolen är permanent utestängd och det finns absolut ingenting användaren kan göra åt saken.

Dessutom låser Microsoft möjligheten att installera spel på hårddisken. Försöker man spela ett hårddiskbaserat spel säger konsolen att spelet måste installeras igen men det är inte möjligt på en bannad konsol. Det finns ingen lösning på det här problemet utan funktionen är borta för alltid. Funktionaliteten för Windows Media Center stängs också av på bannade konsoler.

Det här gäller alltså konsoler där DVD-läsaren har försetts med hackad mjukvara för att göra det möjligt att spela piratkopierade spel från brända skivor.

I de internetforum som diskuterar Microsofts attack är stämningen trots allt ganska munter bland de som fått sin konsol bannad. Många planerar att köpa ytterligare en box för att få tillbaka onlinetjänsterna och behålla den gamla för att spela brända spel. Eller så resonerar man som synonymen "eternalist" på forum.psxcare.com:

Som sagt, ingen idé att klaga. Min konsol höll i 2,5 år så jag är nöjd. Nu när man måste börja köpa de spel man verkligen vill ha kommer man ju även lägga ner betydligt mer tid på dem. Är det gratis så hafsar jag bara igenom dem. Värdet försvinner nästan. Så på ett sätt ska det bli kul att börja köpa spelen igen.

FAKTA

Andreas Liebert/Prylportalen.se