Jämnt skägg i årets stora raktest

Vi guidar till epilatorer, rakapparater och nästrimmare

TEKNIK

Finns en önskan om släta kinder och lena ben?

Rakapparater och epilatorer gör jobbet åt dig. Men hur får man bäst resultat?

Enligt hudterapeuten Victoria Arnalid är hygien a och o.

Hudterapeuten Victoria Arnalid ger experttips.

Hon hytter med fingret åt dig: Att rengöra sin apparat efter användning bör vara rutin.

– Rengöringen är extra viktig när det gäller epilatorer, som rycker upp hårstrået med roten och blottar hårsäcken för bakterier, säger Victoria Arnalid, hudterapeut på Stockholms-salongen Arnalids.

Sprita och skrubba

– Man kan även sprita huden lite lätt innan användningen, särskilt vid bikinilinjen. Det området är en bakteriehärd, och du vill inte få fula blemmor och finnar. Benen är inte alls lika känsliga.

Ett annat vanligt problem vid epilering är inåtväxande hårstrån, som söker sig nedåt i hårsäcken och ger röda prickar vid bikinilinjen.

– För att undvika det skrubbar man bikinilinjen försiktigt i duschen, dagen efter en epilering. Då får man bort det översta hudlagret, och undviker att hårstrået vänder neråt.

Smärtan – ett aber

Dagens rakapparater kapar minsta stubb, men med epilatorer hänger det på specialfunktioner.

– Vissa epilatorer är specialgjorda för väldigt korta hårstrån, men en vanlig längd på hårstrået för epilering är fem millimeter.

Ett aber med epilering är smärtan. Det blir lent och fint – men känsliga människor grinar illa.

– Man kan pröva att kyla ner huden med kallt vatten, men tyvärr sluter sig då också huden hårdare om hårstrået. På apoteket finns bedövningssalva, som kan appliceras en kvart innan behandling, men det är dyrt. Ett bra tips är att ”hålla emot” huden, så att den inte är slapp när du använder epilatorn, säger Victoria Arnalid.

”Grooming” vanligare

För rakning finns mängder av hudvänliga produkter, som rakgel och after shave-balm, som motverkar rodnad och torrhet. Varuhusens ”grooming”-sektion för herrar växer sig allt större.

– Tipset är prova sig fram och se vad som passar just din hudtyp bäst.