En värsting till projektor

Hög bildkvalitet till högt pris

1 av 3
TEKNIK

Ska det va så ska det.

Sonys senaste projektor har valts till den bästa på marknaden.

Och kostar där efter.

Även om de riktigt stora tv-skärmarna får allt bättre bild finns det klara fördelar med en HDTV-projektor. Den möjliggör en extremt stor och detaljerad skärmyta som gör att en vanlig platt-tv känns fjuttig vid en jämförelse. Tyvärr finns det också en stor och ofta avgörande nackdel - de är så dyra att de normalt inte används i hemmiljö.

Sonys nya värstingprojektor VPL-VW85 utgör absolut inget prismässigt undantag men är ändå anpassad för hemmabion. Trots det står det 69 900 kronor på prislappen vilket kanske får många att sluta läsa här. Det kanske inte hjälper att den, redan innan den släpptes på den svenska marknaden, fått branschorganisationen EISA:s utmärkelse för bästa projektor 2009-2010.

Föregångare heter VW80 men 85:an är snäppet värre på det mesta. Bland annat är native kontrasten fördubblad vilket innebär att den nu är uppe i 120.000:1 med hjälp av en ny teknik kallad Advanced Iris 3. Tack vare tre stycken SXRD-paneler på 0.61 tum blir bilden knivskarp in i den minsta detalj. Upplösningen är på 1920x1080 och bildformatet 16:9. Bildens bredd ställer du in själv och kan variera den från en till nästan åtta meter.

Förutom priset brukar många störa sig på ljudet från projektorns fläkt. På VPL-VW85 är det uppmätt till 20 decibel vilket är ungefär lika högt som en människas viskning och inte borde innebära någon större inverkan på ljudupplevelsen.

70 000 kronor må vara extremt mycket pengar för en projektor, men enligt Sony är det ändå till hemmabioentusiasterna man vänder sig med VW85. Så har du bara varit tillräckligt snäll i år kanske den ligger där under granen ändå.

FAKTA

David Bogerius/Prylportalen.se

ARTIKELN HANDLAR OM