Så är nya Windows Phone

Kan rädda Microsoft ur mobilkrisen

1 av 3 | Foto: Foto: Dino Stén
Steve Ballmer, Microsofts vd, presenterade den nya Windows Phone 7 på mässan under måndagen.
TEKNIK

BARCELONA. Nya Windows i mobilen ska hjälpa Microsoft slåss mot Apple.

Microsoft har tappat mark på mobilsidan senaste åren.

Bolaget hoppas att nya WIndows Phone 7, som kommer i mobiler till julen, ska bli räddningen på mobilsatsningen.

I dag presenterade Microsofts vd Steve Ballmer detaljerna om nästa generations Windowstelefoner: Windows Phone 7. 

Till skillnad mot WIndows Mobile 6.0 och Windows Phone 6.5 har Microsoft nu byggt ett nytt operativsystem från grunden. Det innebär att Microsoft nu också kan erbjuda Xbox LIVE-spel och musik- och videoupplevelsen från mediespelaren Zune i en mobiler.

Flera tillverkare

Flera mobiltillverkare är redan igång med 7-serie-telefoner. Men de första modellerna når inte butikerna förrän till julhandeln i år.

HTC, Samsung, Sony Ericsson, LG, Toshiba hör till de tillverkare som kommer att producera telefoner till nya 7-serien.

Utmaning för utvecklarna

– Det är med stolthet jag visar upp nästa generations Windowstelefoner – Windows Phone 7 Series. På en marknad fullpackad med telefoner som ser ut och beter sig på samma sätt har jag utmanat vårt utvecklingsteam att leverera en helt ny mobil upplevelse. Windows Phone 7 Series är en vändpunkt, där telefonen äntligen är helt anpassad för dagens moderna människa, säger Steve Ballmer.

Många kvar utanför

Den stora konferenshallen i Hotel Catalonia Barcelona Plaza som rymmer 1 000 personer var fylld av journalister från hela världen och många fick vända utanför utan att kunna komma in.

Microsoft har använt sig av utvecklingsteamen bakom Xbox och Zune för att ta fram stora delar av WIndows Phone 7. Operativsystemet har ny design och en ny arkitektur från layout och navigering, ner till grunden.

Levande starsida

En nyhet på startskärmen är så kallade ”live-tiles” som uppdateras i realtid med det innehållman är mest intresserad av. Något som ska göra startskärmen levande i stället för att bestå av statiska ikoner.

Varje Windows 7 Phone-telefon får även en särskilt Bing-knapp, som ger snabb åtkomst till att söka på nätet genom Microsofts söktjänst Bing som än så länge för en tynande tillvaro efter sökjättar som Googel och Yahoo.

Sex nav för tjänster

Nytt i Windows Phone 7 Series är ett annorlunda sätt att integrera innehåll från webben, applikationer och tjänster i sex stycken hubbar. Hubbarna för ihop material och ska underlätta de vanligaste användningsområdena: kontakter och sociala nätverk, bilder, spel, musik och video samt Marketplace - som är Microsofts programbutik på nätet –

Dino Stén och Peter Pettersson i Barcelona

och slutligen Office som ger tillgång till Office Mobile, SharePoint, OneNote och Outlook e-post.

ARTIKELN HANDLAR OM