Foto hos söktjänst kan bli evig på nätet

Svårt få bilder retuscherade i efterhand

Gatuvy hos hitta.se.
TEKNIK

Hittar du dig själv på bild på hitta.se, eller eniro.se, så lär du bli kvar på webben. Chansen att raderas från sökstjänsternas gatubilder är liten om du nu skulle önska det.

På hitta.se, som lanserade sin tjänst för ett år sedan med gatubilder från Stockholm och i dag finns i 29 städer, säger man sig dock ha fått väldigt få önskemål om att ändra i den fotograferade verkligheten.

– Vi hade en kvinna som satt i bikini i sin trädgård. Och från den vinkeln som bilden var tagen kunde man nästan tro att hon var naken. Den bilden har vi retuscherat, säger Rui Brites de Sousa på hitta.se.

– Annars har vi nästan inte fått några sådana synpunkter.

Ny tjänst

Eniro lanserade sin tjänst i fredags. Företaget är mycket restriktivt med att plocka bort personer från de sommarfagra stadsmiljöerna.

– Publiceringen är skyddad av Yttrandefrihetsgrundlagen och vi har ett utgivningstillstånd. Och då gäller inte Personuppgiftslagen, säger Emma Riblom.

Men vissa önskemål om att få slippa synas kan Eniro tillmötesgå.

– Givetvis plockar vi bort personer om man till exempel har skyddad identitet. Men det krävs en juridiskt grund för att vi ska göra det, säger Emma Riblom.

TT