”Pekplatta från Apple redan i vår”

Nya rykten kittlar teknikvärlden

TEKNIK

Ny ryktesvåg gör hela teknikvärlden uppspelt: Apples nya pekplatta kommer redan i vår.

Det har länge ryktats om Apples nya pekdator. Tidigare i höst sades det att den skulle släppas lagom till julhandeln. Därefter spreds nyheten att den hade försenats till andra halvan av 2010.

Nu gör nya rykten gällande att Apple ska trappa upp tillverkningen i februari nästa år för att kunna släppa datorn under våren.

Det som sägs om produkten, som i amerikanska bloggar och tidningar kallas för Apple Tablet, är att den har en tiotums tryckkänslig skärm och påminner om en större version av Iphone. I de senaste ryktena utpekas den dessutom som en kraftig konkurrent till Amazons läsplatta Kindle 2.

Flera medier rapporterar att Apple inlett samtal med flera bokförläggare om rättigheter till att distribuera deras böcker. Apple ska dessutom ha ett bättre avtal än det Amazon erbjuder. Apple ger förläggare 70 procent av intäkterna och Amazon ger dem bara 50 procent, om avtalet inte är exklusivt.

Enligt analytiker på Oppenheimer är hårdvarutillverkare redo att producera 1 miljon Apple-pekdatorer i månaden. De tror att priset kommer att hamna på ungefär 1000 dollar, gissningsvis något under 10 000 kronor.

Apple har, som vanligt, valt att inte kommentera.