Nokia N900 når inte ända fram

Prestigemobil mest för businessfolket

TEKNIK

Nokias nya smartphone N900 har kommit.

Det är en modell som ska sätta tillbaka den finländska mobiljätten på tronen igen.

Men frågan är om den kommer att lyckas med det.

 

Nokia har jobbat rätt länge med att föra samman fickdator och mobil. Deras Communicator-modeller som fanns redan på slutet av 90-talet var på många sätt föregångare genom att de inte bara var handdatorer utan också mobiltelefoner.

Sedan tog Nokia ett steg mot datorer med de surfplattor man tog fram för något år sedan.

N900 ska vara både och säger man. Och på sätt och vis är den det. Operativsystemet under skalet är Maemo som är en Linuxvariant som Nokia även använt i surfplattorna.

Men dator, nej knappast. Inte mer dator är Sony Ericsson Xperia, HTC Touch Pro II eller Apple iPhone för den delen.

Mest billiga mobiler

När Nokia strax före påsk 2006 kom med N95:an låg man definitivt i täten när det gällde smarta mobiler. Men sedan dess har bolaget kommit på efterkälken och försöker nu ta sig tillbaka på banan. Visst Nokia är fortfarande störst i världen på mobiler. Men det man säljer mest av är enklare instegs- och mellanmodeller i Asien. I gruppen smarta mobiler - som är den snabbast växande i Europa och USA - är det tunt just nu från Nokia.

Därför är intresset kring nya N900 stort. Nu är den här och frågan är om den motsvarar förväntningarna. Svaret blir njae, inte riktigt.

Kraftfull processor

Det är inte så att N900 är en dålig mobil. Tvärtom. Den har en kraftfull processor och är blixtsnabb jämfört med konkurrenter som Xperia X2. Att byta mellan olika funktioner och att starta program går lika snabbt som på en bra bärbar dator. Det är inte dåligt.

Dessutom har man tagit fram en webbläsare som fungerar mycket bra på N900:s 3,5 tumsskärm.

Men det är egentligen det som är grejen med N900 jämfört med konkurrenterna. I övrigt är funktionerna i princip desamma som funnits i mobiler med utskjutbart tangentbord i snart två år: Webbläsare, mediespelare, e-post, kalender, anteckningar, lite ”office-program”, gps, kartor, kamera, video, telefon, mms, sms och lite annat smått och gott. Sådant vi märkligt nog redan vant oss vid att hitta i smarta mobiler.

Det Nokia visat är att man kan göra liknande smarta mobiler som konkurrenterna, men som är lite bättre. Det är i och för sig bra, men konceptet innehåller inte överdrivet mycket nytänkande.

Vill man sedan göra sin N900 lite mera personlig och ladda ner nya program till den så är antalet program inte heller stort. Det finns en ikon på telefonen för Nokias programbutik Ovi Store. Men när man trycker på den kommer det upp en skylt som säger att Ovi store för Maemo 5 ”kommer snart”.

Tung pryl

Vilka kommer att vilja ha en N900? Knappast kidsen. Men företagsanvändare som är vana vid och gillar Nokia och inte vill hålla på med iPhone eller Windows Phone. Användare som dessutom inte har något emot att bära omkring på en mobil som väger över 180 gram.

Det lilla formatet kan annars vilseleda. N900 är en rejäl pjäs som kommer att få många herrskräddare att önska att de aldrig sprättat innerfickorna på kundernas kavajer.

FAKTA

Nokia N900

Pris: 5 438-7 631 kr

Skärm: 3,5 tum

Minne: 32 GB internet och max 16 GB på minneskort

Gps: Ja (nätassisterad så kallad a-gps)

Radio: Ja

Kamera: 5 Mpixel

Blixt: Ja, led-blixt

W-lan: Ja

Turbo-3G: Ja

Mått: 110,9x59,8x18 mm

Vikt: 181 gram

Batteritid: 5 timmar tal/360 timmar standby