Här är julens bästa mini-pc

Stort test: 10 maffiga pytte-pc

TEKNIK

Minidatorer blir både starkare och bättre.

Snart kan de utmana bärbara datorer på allvar.

Aftonbladet har testat tio av de hetaste just nu.

När mini-pc, eller netbooks som en del fortfarande kallar dem, dök upp i Sverige senvåren 2008 blev de med en gång glödheta. Asus var först ut på marknaden och man sålde slut alla leveranser man kunde få till Sverige. Det fick även konkurrenterna att satsa på mini-pc och nu är de flesta leverantörer med i leken.

I början var det maskiner nästan utan hårddisk som i princip bara gick att använda till att surfa med som fanns att köpa.

Har blivit större

Sedan dess har mycket hänt. Mini-pc har fått större skärmar och inte minst större hårddiskar. Nu närmar sig mini-pc med stormsteg de vanliga bärbara pc-modellerna. Men fortfarande är det inte riktigt möjligt att ersätta en bärbar med en mini-pc. Varken grafikkorten eller processorerna hänger med ordentligt och skärmarna är lite små.

Tidigare har nästan alla mini-pc använt Microsofts operativsystem XP. Mest därför att Windows Vista krävde för mycket dator­kraft som inte fanns

i mini-pc. Med nya Windows 7 är det dock annorlunda. Windows 7 är skalbart från mini-pc upp till fullstora bärbara och stationära pc.

Be om Windows 7

Sedan Windows 7 kom ut för en månad sedan har det kommit rapporter att det går åt mycket ström och att batterierna drar ur snabbt. Bland de tio mini-pc Aftonbladet har testat finns tre med Windows 7 och de har inte visat några tecken på att dra mer batteri, snarare mindre.