Nu kommer den färdigladdade ljudboken

Bookplayer - klapp för den som ska resa långt

TEKNIK

Bookplayer är en liten mp3-spelare med färdigladdad ljudbok som du köper strax innan flyget lyfter. Prylportalen har testat.

Ljudböcker på CD för en hård kamp mot illegal nedladdning men lider också av att skivformatet egentligen är hopplöst förlegat. Det är inte ens särskilt lätt att få tag på en portabel CD-spelare av hyfsad kvalitet längre och frågan är om inte den traditionella ljudboken snart är borta från marknaden.

Nu är det istället digital distribution som gäller men branschen har lite problem med prissättningen. Ta Snömannen av Jo Nesbø till exempel. Den säljer Bokus.com i pocketformat för 42 kronor. Om du föredrar att spara på pappret och ladda ner boken elektroniskt som ljudfiler hoppar priset upp till 149 kronor. Det är en nätt ökning med 255 procent, bara för att man försöker vara miljömedveten.

Nytt alternativ

Nu är ett ytterligare ett alternativ på väg in på den svenska marknaden. Det är ljudboken som kommer färdigladdad på en enkel MP3-spelare, komplett med hörlurar och nätladdare. För att få beläggas med ljudboks-moms, det vill säga 6 procent, så går det förladdade materialet inte att skriva över med andra ljudfiler.

Priset för den färdigladdade ljudboken ligger på 250-300 kronor vilket alltså är betydligt mer än vad nedladdning kostar men poängen är förstås att man kan börja lyssna direkt, utan förberedelser och planering. Det här borde exempelvis passa resenärer som strax ska stiga på långflygningen.

- Än så länge finns ett antal titlar från Piratförlaget och Norstedts till försäljning men förhandlingar pågår även med andra förlag, säger Olle Jarild, VD för BookPlayer Media AB.

För närvarande säljs ljudböckerna enbart på Arlanda och via nätet men förhoppningen är att få igång distributionen till fler återförsäljare inom kort.

Enkel modell

Vi har testat den färdigladdade ljudboken och konstaterar att den fungerar tillfredsställande bra. Själva spelaren kommer i kreditkortsformat och har 4 knappar för styrning. Tyvärr delar volym och kapitelhopp på samma knapp vilket leder till en del irritation innan man vant sig vid funktionerna.

Det medföljande lurarna följer standardsnitt för budgetsnäckor vilket innebär hyfsat bra kvalitet för tal. Om du vill använda egna lurar kan det bli knepigt eftersom anslutningen är mindre än de 3,5 millimeter som är standard. Kanske går det med en 3,5 till 2,5 millimeter adapter men vi har inte testat. Då samma ingång används för uppladdning är det definitivt en speciallösning i alla fall.

Spelaren har ett integrerat batteri och därför medföljer en nätladdare vilket känns lite märkligt. Laddaren innebär ett högre pris men vid köp av bok nummer 2 behövs det ju inte fler laddare. Om spelaren drevs av ett AAA-batteri skulle man ju dessutom inte vara beroende av nätström om man köper på sig ett lager av batterier. Fördelen med integrerat batteri är förstås att spelaren kan göras betydligt mindre. På full laddning räcker batteriet i 6-7 timmar vilket är bra med tanke på det lilla formatet.

FAKTA

Andreas Liebert/Prylportalen.se

ARTIKELN HANDLAR OM