Nätet premiärarena för första gången

”Newsmakers” visas först i Voddler - sedan på bio

Actionfilemn "Newsmakers" har premiär i kväll på Voddler – men endast för inbjudna.
TEKNIK

I kväll blir det biopremiär - på nätet.

Det är actionfilmen ”Newsmakers” som visas för första gången.

Alla som har tillgång till nya videotjänsten Voddler är inbjudna.

Videon motsvarighet till Spotify, Voddler, startade sin provsändningar i somras. Eller beta-tester som datafolk snarare kallar dem. De som har fått en inbjudan (eller invite på engelska) kan registrera sig och ladda ned Voddlers programvara för att kunna se på gratis film - lagligt. Spelaren finns i dag både för Windows och för Macar.

Lång kö

Men kön för att få tag i en inbjudan är lång. Ett sätt att korta av den är att skaffa sig bredband från Bredbandsbolaget. Ett annat är att provfilma hos Bredbadsbolaget och vara med i en tävling om inbjudningar.

Voddler är fortfarande under utveckling. Man uppger att man i dag har cirka 100 000 användare. Det kommer nya spelare med förbättrad kvalitet med jämna mellanrum och antalet filmer ökar. Men Voddler är ännu inte ens uppe i samma nivå med sitt filmutbud som hos en genomsnittlig matvarubutik. Men å andra sidan är det gratis att titta och det funkar bra att koppla datorn till tv:n för att kunna se film med större bild.

Gå på premiär – hemma

De som har tillgång till Voddler har i kväll möjlighet att gå på biopremiär hemma. Premärfilmen heter Newsmakers, med bland andra Loa Falkman. Det är en film som producerats av filmbolaget Illusionfilm som tidigare gjort bland annat Sex, hopp & Kärlek, Midsommer och Tillfällig Fru Sökes.

Från i kvälll klockan 18 kan man se filmen Newsmakers på Voddler.

Men de som inte har tillgång till Voddler får vackert vänta