Lamporna som väcker dig varsamt

Ny trend: gryningssimulatorer

TEKNIK

Glöm spikmattor och hörlurar. En produkt som verkligen fått sitt genombrott i år är lampan som väcker dig på morgonen. Vi listar 5 aktuella modeller.

Den här årstiden är det extra svårt att komma upp på morgonen. Anledningen är mörkret som ökar på dosen av sömnhormonet Melatonin.

Minskar melatonin

Uppvakningslampan motverkar detta genom att tändas en tid innan det är dags att kliva upp. Genom att ljusstyrkan stegvis ökar minskar halten av melatonin och när väl alarmet ljuder kommer vi lättare upp ur sängen.

Uppvakningslampan, som också kallas gryningssimulator eller wake-up light, blev känd för en bredare publik för något år sedan då Philips bestämde sig för att satsa på produkten. I år har intresset exploderat och det finns en hel del att välja på.

FAKTA

1. Wake up light Prologue

Den här uppvakningslampan kommer på tredje plats i sökstatistiken hos näthandlaren Clas Ohlson. I övrigt är det här en billig och oblyg Philips-kopia som förmodligen säljer bra. Gradvis ljusväckning och klockradio med 7 olika alarm.

Ca pris: 400 kronor

2. Philips Wake-up Light HF3480

Philips har sedan starten ständigt pumpat ut uppdateringar av sin originalmodell. Den här kommer bland annat med lågenergilampa upp till 300 lux, väckningsljud som till exempel vindspel i god ljudkvalitet och FM-radio. Dyr men bra.

Ca pris: 1700 kronor

Källa