Apple laddar för betal-tv i mobilerna

Förhandlar med stora tv-bolag

TEKNIK

Apple får draghjälp av amerikanska tv-jättar när man nästa år planerar att öppna prenumeration för tv-sändningar i USA genom Apples programbutik iTunes.

Programmen ska sedan kunna visas i mediaspelare som iPod och iPhone.

Så kan Apples nya läsplatta se ut

Källor till Wall Street Journal uppger att Apple sitter i förhandlingar med både CBS och ABC om tjänsten som ska ge användarna ett alternativ till kabel-tv i USA.

Hittills har man kunnat se tv-program från iTunes med Apple TV, en dosa som överför musik och film från iTunes till tv:n.

Prenumerationsavgift

Den nya tjänsten kräver att man betalar en prenumerationsavgift för att få tillgång till filmer och serier. Tjänsten spås bli en stor konkurrent till kabel-tv i USA. De stora tv-bolagen vill inte kommentera planerna men enligt Wall Street Journal kommer CBS Corp att kunna erbjuda program ur både CBS och CW:s utbud. CW är ett bolag samägt av Time Warners Warner Bros och CBS har i sitt utbud populära ungdomsserierna Gossip Girls och Vampire Diaries. Disney-ägda ABC kan komma att erbjuda program ur ABC, Disney Channel och ABC Family.

Disney först

Disney var första bolag i USA att erbjuda tv-program i iTunes. Apples vd Steve Jobs är den enskilt störste aktieägaren i Disney där han också sitter i styrelsen.

Apples nya tv-giv uppges också vara ett led i datorjättens ambition att lansera en datorliknande läsplatta. Plattans lanseringsdatum har länge varit föremål för spekulationer. Enligt senaste ryktet uppges den lanseras i mars, uppger källan till Wall Street Journal.