Bästa reaklippen

TEKNIK

Nu drar mellandags-rean igång för fullt.

Prylsugna kan göra riktiga klipp.

Vissa priser har nära halverats.

Foto: LASSE ALLARD
Andreas Ringström, 33, tekniker och Ulrika Rosenberg, 32, städare, Tyresö. Tillsammans med sonen William, 6: – Vi har köpt en 46 tums lcd-tv för 9 990 kronor till vårt nyrenoverade hem. Och ett hemmabiosystem för 2 500 kronor.

Det senaste året har elektronikbranschen gått igenom ett stålbad. Prispressen är hård och marginalerna små för handlarna.

Men under hösten har försäljningen tagit fart igen. Framför allt är det tv-apparater som ökat. Lcd-tv är populärast medan plasma tappat.

Elektronikkedjorna satsar hårt på platt-tv i mellandagsrean. Siba har sänkt alla sina tv-apparater med 20 procent och några av konkurrenterna säljer bra platt-tv till priser som ligger 25–35 procent under ordinarie pris.

Prisras på kameror

Försäljningen av digitala systemkameror ökar också kraftigt och priserna sjunker. En bra systemkamera med ett standardobjektiv kan man på jul-rean komma över för strax under 4?000 kronor, mer än 40 procent lägre än ordinarie pris.

Försäljningen av persondatorer har gått trögt hittills i år. Med undantag för mini-pc som kunderna ofta väljer före en bärbar dator i dag. Det har till stor del att göra med att den nya generationens mini-pc fått kraftfullare processorer och kan hantera grafiken bättre än tidigare.

”Priset viktigast”

Aftonbladet besökte i går Kungens Kurva i Huddinge söder om Stockholm. Den verkliga köpruschen hade ännu inte börjat.

Men flera teknikbutiker lyste redan som fyrar i julmörkret. Därinne flockades folk framför jätteväggar med platta tv-apparater.

Fredrik Hägglöf, 33, i Sköndal hade letat på nätet för att hitta de billigaste reafynden.

– Det är enbart priset som gäller, sa han.

Och kånkade ut på en ny 32 tums tv till åttaårige sonen för 3 300 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM