Huggsexa om Ipad

I dag började läsplattan säljas i USA

TEKNIK

Hysteriska köer och huggsexa.

Idag släpps Ipaden i USA.

Amerikansk media spekulerar i att de nya grunkorna kommer att sälja slut på några timmar.

Klicka på bilden för större version.

Ipaden kan närmast beskrivas som ett slags läsplatta som går att surfa med.

Intresset har varit enormt sedan den presenterades av Apples vd Steve Jobs 27 januari i år.

Klockan 09 amerikansk tid, eller klockan 15 i Sverige, slår butikerna upp sina portar och Ipaden är ute för försäljning för första gången.

Både hyllad och hånad

Bland de amerikanska recensenterna går åsikterna isär om den nya prylen.

Den har hyllats av vissa och hånats av andra.

Walt Mossberg på Wall Street Journal är lyrisk:

"Jag tror att den här nya touch screen-prylen har potential att förändra hur vi använder bärbara datorer och utmana laptopens dominans", skriver han.

David Pogue på New York Times är mer kluven. Han har skrivit en recension för allmänheten och en för tekniknördarna, eftersom "De som hatar nytt brukar vara nördar, resten brukar vara fans"

I recensionen för nördarna, som är mer kritisk, skriver han:

"Ipaden är i princip en gigantisk Ipod touch"... "Att skriva på den upprätt är en horribel upplevelse. Och om du vrider den 90 grader är tangentbordet knappt användbart".

Teknikexpert kluven

Aftonbladets teknikreporter Peter Pettersson är också kluven till produkten, som han menar har en hel del brister.

– Det går inte att se filmer i flash-format på Ipaden. Omkring 80 procent av alla sajter som har rörlig bild på nätet använder den här tekniken, så det är en klar begränsning. Och i den första versionen kan du inte ansluta dig till internet med 3G, bara med trådlöst bredband, säger han.

Han frågar sig också vilka som kommer att köpa Ipaden.

– Tekniknördarna kommer att göra det så klart. Men jag undrar om en genomsnittlig familj verkligen vill lägga 8 000 kronor en Ipad.

Peter Pettersson har inte kunnat testa Ipaden än eftersom provexemplaren inte har nått Sverige.

Köphysteri

Lyckad eller ej, amerikansk media spår köphysteri idag. USA Today citerar en marknadsanalytiker som tror att de nya apparaterna är slutsålda strax efter lunch i hela landet.

Många Ipads är sålda på förhand. Redan första dagen den gick att beställda reserverades 120 000 exemplar.

När produkten kommer till Sverige vet förmodligen bara Apple. I slutet på april släpps den i ytterligare 6-7 länder utöver USA. Sverige är inte ett av dem.

– Det kan dröja till hösten innan den går att köpa här, säger Peter Pettersson.

Konkurrenter

Flera konkurrenter till Apple har planer på att lansera liknande produkter.

HP planerar att släppa ”iSlate”, som ska ha samma funktionalitet som Windows 7, och även datortillverkare som Dell och Asus uppges ha långt gångna planer på liknande produkter.

FAKTA

Teknisk köphysteri vi minns

Playstation 3

Lanseringen av Sonys senaste TV-spelskonsol försenades flera gånger. När konsollerna slutligen levererades till butikerna i november 2006 sålde de som smör. Efter tre månader hade spelsugna köpt en miljon Playstation 3 bara i USA och Japan.

Iphone

Intresset var enormt när Apples telefon med pekskärm presenterades första gången. Det skedde i januari 2007. Köerna utanför butikerna var långa när telefonen lanserades i butikerna i juni samma år. Tre månader senare hade Apple sålt en miljon Iphones världen över.

Xbox

Microsofts Xbox, föregångaren till Xbox 360 släpptes på marknaden i november 2001. Till skillnad från konkurrenterna hade den hårddisk och nätverksport. Produkten blev en stor succé och har sålts i 24 miljoner exemplar sedan lanseringen.