Nya MacBook Pro – vass men dyr

Har fått prestandalyft och bättre batteritid

TEKNIK

Apples nya bärbara är både snabba och har racergrafik.

Ändå lyckas man förbättra batteritiderna rejält.

Men, billiga är de inte. De vassaste går på drygt 21 000 kronor.

Foto: Apple

Utan att göra så mycket väsen av det passade Apple i förrgår på att presentera en uppgraderad Macbook Pro-familj. Nya 13-, 15- och 17-tummare med integrerade aluminiumskal. De senare två har inte längre Intel Core Duo-processorer, utan de nya, kraftfullare Core i5- eller i7-processorerna från Intel.

Pryl har som första redaktion i Sverige fått möjlighet att testa en av de första datorerna i den nya serien som hunnit komma till Sverige. Det är en 15-tums Macbook Pro med en Core i7-processor och 4 GB arbetsminne.

Rejält prestandalyft

Redan vid normal användning som webbsurf och när vi tittar på strömmande tv på Svt Play märker man att grafiken förbättrats rejält mot tidigare modeller. Den var inte dålig på dem heller, men nu är den ännu snabbare.

Det märks också när vi kör benchmark-program som Ibench. Testdatorn som har en 2,67 Ghz Core i7-processor, 4 GB får ett slutresultat på 4,34 i Ibench. En jämförelsedator med en Intel Core Duo på 2.53 Ghz , lika mycket och lika snabbt arbetsminne men med långsammare databus når bara 3,55. Och då är inte den datorn särskilt slö.

Smart grafikturbo

Skillnaden blir ännu tydligare när vi testar Photoshop och bildbearbetning.

Även tidigare modeller av Macbook Pro har haft möjlighet att slå på grafikturbo. Men då har man behövt starta om efter att ha ändrat inställningarna. Annars med snabbare grafik påslagen har batteritiden blivit lidande.

Den nya modellen hanterar detta automatiskt. Grafiken slås på när den behövs i programmen.

Vass men dyr

Ända sedan den första modellen av Macbook Pro med Intel-processorer som kom i januari 2006 har Apple envisats med att ha en kortplats för Express-kort i Macbook Pro. Många trodde att det skulle bli en stor ny standard och ersätta pcmcia-korten. Men så blev det aldrig. Själv har jag aldrig använt Express-kort annat än för tester. Då är lösningen att i 13- och 15-tums modellerna ersätta det uttaget med en plats för en sd-kortsläsare mycket bättre. Klart mera användbart.

Sammantaget en klart vass dator. En läckerbit som säkert många kommer att sukta efter. Men, egentligen är den för dyr för de flesta som inte kan övertala chefen att de måste ha en i jobbet. Då kan 13-tummaren med Intel Core Duo 2,4 Ghz för 11 995 vara ett bättre alternativ. Fast hur bra den är får vi återkomma till när vi hunnit testa den.

FAKTA

Apple Macbook Pro 15"

Tillverkare: Apple
Pris: 17 995-21 495 kronor
Processor: Intel Core i7 2,67 Ghz
Ram: 4GB
Bus: 4,80 Ghz
Hårddisk: 500 GB
Kamera: Ja
Bluetooth: Ja
Wlan: Ja
Ethernet: Ja, Gigabit
USB: 2
Firewire: 1 (800)
Dvd: Ja
Övrigt: Sd-kortsläsare, audio in, audio ut, Apples minidisplay-port (adaptrar för hdmi, vga och dvi säljs som tillbehör)