De utmanar Apples nya superplatta

Flera tillverkare släpper surfplattor till sommaren

1 av 6 | Foto: Archos
Archos 9 är den enda surfplattan som går att köpa i Sverige just nu.
TEKNIK

Ipad finns än så länge bara i Usa.

Men redan radas Ipad-dödarna upp.

Pc-branschen satsar hårt på att ta upp kampen med Apple.

Den stora hypen inför lanseringen av Apples surfplatta Ipad fick redan i vintras konkurrenterna att börja planera för liknande produkter. Microsofts vd Steve Ballmer passade på att smygvisa en surfplatta från Hp redan under sitt inledningsanförande på prylmässan Ces i Las Vegas i januari.

Sedan dess har det läckt ut mer information i Hp:s Slate. Den kommer att få en 8,9 tums skärm och både webbkamera för chat och en vanliga kamera för att ta bilder med. Under skalet får den Windows 7. Men exakt när den släpps är fortfarande inte klart.

Även pc-giganten Dell har annonserat Strek, en lite mindre surfplatta/större mobil med 5 tums skärm som körs på Googles Android. Men den har inte heller fått något klart leveransdatum mer än att den ska komma ut i år.

Tidiga versioner klumpiga

De första surfplattorna kom ut redan 2007. Det var den stora grejen på Cebit-mässan det året. Men kunderna nappade inte på allvar. Det kan ha berott på att det då rörde sig om rätt klumpiga, tjocka prylar som påminde om äldre bärbara utan tangentbord.

Men Apples satsning på Ipad har gett marknaden ny luft.

Kinesiska Lenovo (som tog över det som tidigare var Ibm:s pc-division) har presenterat en hybridlösning. Ideapad U1 är en mini-pc med avtagbar skärm. Pc:n kör Windows 7 medan skärmen kör en Linuxvariant och fungerar fristående från datorn. Den väntas komma ut i sommar och priset hamnar i Usa runt 1 000 dollar.

Flera satsar på Android

Tyska pc-tillverkaren Neofonie lanserade sin Weepad på Cebitmässan i Hannover för månad sedan. Den kör Android och har 11,6 tums skärm och klarar flash och har både usb-portar och plats för minneskort av sd-typ. Kommer till sommaren.

Den indiska tillverkaren Notion har lanserat Notion Ink Adam. En surfplatta med 10,1 tums skärm som har imponerade specifikationer på pappret i alla fall. Inbyggd kamera, 3G-version och ska utöver Android också komma i Ubuntu- och Chrome-versioner. De första ska dyka upp i juni/juli.

Även Msi är på gång med en modell som kallas Tegra 2. En Android-baserad surfplatta som ska komma senare i år.

Surfplatta från Google

Nokia uppges också vara på gång med en Ipad-liknande produkt. Men det har delvis dementerats av Nokia.

På ryktesssidan finns också Google. Sedan man lanserade sin första egna mobil Nexus One har allt fler börjat spekulera i att sökjätten också tänker ge sig på en Ipaddödare baserad på Googles nya Chromeoperativ. Men någon officiell bekräftelse finns inte.

Den enda surfplatta som finns att köpa i Sverige än så länge är Archos 9. Men det är en modell som inte har samma typ av fullt ut tryckkänsliga skärm som Ipad och dess kommande konkurrenter.