Nu lanseras 3D-tv

Första apparaterna redan i butik – finns snart i hela landet

Foto: Peter Pettersson
Nu släpps 3D-tv i Sverige. Redan nu går det att köpa apparater från vissa butiker. Inom de närmaste veckorna kommer de att finnas i hela landet.
TEKNIK

Nu finns 3D-tv i Sverige.

De första apparaterna går att köpa från och med i dag.

Och de närmaste veckorna kommer de ut i hela landet.

Foto: Peter Pettersson
Alla nya PS3-konsoler har stöd för 3D. Det kommer dock att krävas nedladdning av ny programvara, nya hdmi-kablar, 3D-tv och glasögon.

Den nya 3D-tekniken är glödhet på biograferna med publikframgångar som Avatar och Alice i Underlandet. Och nu kommer tv-apparaterna som klarar av att visa 3D-tv.

Först ut är koreanska Samsung som fått fram ett antal apparater är de första som säljs till vanliga kunder i samband med att elektronikkedjan Expert öppnar en ny butik söder om Stockholm.

— Vi har byggt upp en 3D-bio här där man kan sitta och se hur 3D-tv fungerar och som tur är har vi lyckats få fram ett antal apparater som vi nu kan sälja i ett paket med tv, dvd-spelare och 3D-glasögon, säger Olle Näsling på Expert.

Fotbolls-VM i 3D

3D-tv lanserades på bredd under årets stora prylmässa i Las Vegas i januari och under de närmaste månaderna kommer alla de stora tillverkarna att få fram apparater till de svenska butikerna. Samsung, Pioneer, Philips och Lg kommer att ha apparater framme närmaste månaden. Sony dröjer till i juni. Alla apparaterna klarar också att visa vanlig tv och hdtv.

Tillverkarna siktar på att ha apparater ute till fotbolls-vm i Sydafrika. För två veckor sedan blev det klart att 25 av slutspelsmatcherna också kommer att direktsändas i 3D. För svenska kunder är det ännu inte klart om någon kommer att sända de matcherna här. Vill man vara riktigt säker får man skaffa en parabol som tar in brittiska Sky som kommer att sända i 3D.

Ökar rejält

Men 3D är också film och spel. Antalet spel och filmer i 3D kommer att öka rejält under det närmaste halvåret. Även äldre filmer kommer att gå att konvertera till 3D.

Med Samsungs 3D-tv går det också att simulera 3D även vid vanliga tv-sändningar. Det blir inte fullt lika häftigt som riktig 3D, men klart sevärt.

För att se 3D behöver man en tv som klarar tekniken, en dvd-spelare som också klarar den nya tekniken och som har stöd för de nya hdmi 1.4-kablarna samt de särskilda glasögon som gör att man kan uppfatta 3D-effekterna.

Inte mycket dyrare än platt-tv

För de som redan köpt en Sony PS3-konsol är den glädjande nyheten att den även kommer att klara 3D. En ny programvara till konsolen kommer att finnas gratis för nedladdning någon gång i maj/juni. Det enda man då behöver extra är en ny hdmi-kabel och tv och glasögon förstås.

Särskilt mycket dyrare än dagens platt-tv blir inte 3D-apparaterna. Paketet från Samsung med 40-tums tv, dvd-spelare, glasögon och en film går loss på 22 999 kronor just nu.