Avslöjade nya iPhone – riskerar fängelse

Gizmodo-redaktör misstänks för häleri

TEKNIK

Den amerikanska teknikbloggen Gizmodo uppmärksammades över hela världen förra veckan efter att ha publicerat ingående detaljer om Apples nya iPhone-modell.

Nu kan redaktören bakom bloggen komma att åtalas för häleri.

Foto: gizmodo.com
Jason Chen, redaktör på teknikbloggen Gizmodo, kan komma att åtalas för häleri efter att bloggen betalat för en upphittad prototyp av nya iPhone.

Förra veckans massiva iPhone-scoop kan komma att stå Gizmodo dyrt.

I samband med avslöjandet uppgav teknikbloggen att den betalat drygt 5 000 dollar för den upphittade telefonen – något som fick myndigheter med Apple i spetsen att se rött.

Nu misstänks en av sajtens redaktörer, Jason Chen, för häleri, och under helgen genomförde polisen en razzia i hans hem där bland annat fyra datorer och två servrar beslagtogs.

– Jag hade varit ute och ätit middag med min fru, och när jag kom tillbaka var polisen mitt uppe i en husrannsakan i mitt hem, säger Jason Chen i ett uttalande på Gizmodo.

Apple bakom razzia

Beslutet om husrannsakan har vållat en hätsk debatt i USA. Kritiker menar att den nu misstänkte redaktören är, trots att han skriver på en blogg, en anställd journalist och därför ska omfattas av presskyddet.

Det har tidigare i år även framkommit att Apple, som är erkänt strikta med information om sina nya, osläppta produkter, är representerade i specialgruppen REACT, som är polisens specialister vid datorrelaterad brottslighet.

Glömde prototyp på bar

Hela härvan började efter att en Apple-ingenjör glömt en prototyp av nya iPhone på en bar i Kalifornien efter att ha firat sin födelsedag.

Efter att upphittaren försökt återlämna prototypen till Apple – och blivit avfärdad som lögnare – sålde han den till teknikbloggen Gizmodo.

Där dissekerades modellen, och Gizmodo kunde senare publicera exklusiva detaljer om hårdvaran i nästa generations iPhone.

FAKTA

Historien bakom iPhone-läckan

En Apple-anställd ingenjör firar sin födelsedag på en bar i Kalifornien. Med sig har han en prototyp av Apples nya iPhone-modell – iPhone 4G – förklädd till en vanlig iPhone.

Efter avslutat firande glömmer han kvar prototypen på baren.

Personen som hittar telefonen inser att det rör sig om något utöver en vanlig iPhone, och kontaktar Apples kundtjänst för att återlämna den.

Personalen är skeptisk och avfärdar mannen som oseriös. Han kontaktar därför Gizmodo – som köper den för 5000 dollar.

Modellen har vid det här laget dödats via Apples fjärrkontrollsystem MobileMe, som kan användas för att spåra borttappade eller stulna mobiler.

Det hindrar däremot inte Gizmodo att plocka ner mobilen i dess beståndsdelar. Bloggen kan senare avslöja att nya iPhone bland annat kommer att innehålla en kamera för videochat, blixt och ett förändrat skal.

Minimedia
Alexander Nilsson