Importerad Ipad kan stå dig dyrt

TEKNIK

Läs på innan du köper läsplatta – och slipp bli tillplattad i tullen.

Billigaste Ipad-modellen är gratis att ta hem.

Den dyraste kostar skjortan.

Apples nya succépryl går ännu inte att köpa i Europa. Det gör att vissa resenärer från USA fyller väskorna med surfplattan – för att sedan sälja dem vidare till skyhöga priser.

Nu har EU:s tullmyndigheter börjat reagera.

En Aftonbladet-läsare rapporterar om en Ipad-razzia på flygplatsen Schiphol i Amsterdam i går. Direkt efter passkontrollen ska resenärer ha tvingats packa upp handbagaget.

Fritt upp till 4 300 kronor

Den som flyger till Sverige ska betala tull först på svensk mark. Grundregeln är enkel: varor för upp till 4 300 kronor får tas in fritt. Har man handlat för mer än så måste man gå genom den röda kontrollen och betala moms och tull på hela beloppet.

– Att stoppa privatimporterad elektronik är inget vi prioriterar, men blir man ertappad måste man givetvis betala, säger Jesper Lidholm på Tullverkets presstjänst.

Ipad-modellen med 16 GB minne kostar runt 3 600 svenska kronor och är alltså gratis att ta in om, så länge som den totala shoppingen inte gått på mer än 4300 kronor.

Se upp för förändringar i kursen

Medan den med 64 GB kostar runt 5 000 kronor. Därmed hamnar man över gränsen och tvingas betala 1 260 kronor i moms. Och sedan tull på ytterligare några procent. Tullverket kunde i går kväll inte svara på exakt vilken nivå som gäller för Ipad.

Samtidigt gäller det att se upp för snabba förändringar i dollarkursen som kan rucka på nivåerna.

Krångligt?

– Ring Tullverket innan du reser och fråga, säger Jesper Lidholm.