Steve Jobs attack mot konkurrenten

Apples vd: ”Vi kan inte sitta
i knät på en tredje part”

TEKNIK

Apple har förklarat krig mot konkurrenten Adobe.

I ett öppet brev riktar Steve Jobs hård kritik mot företagets flashteknik.

– Vi kan inte sitta i knät på en tredje part som bestämmer om och när de vill göra sina förbättringar tillgängliga för våra utvecklare, säger Apples vd.

Foto: Ap

Adobe flash player används av miljontals personer varje dag på nätet. Men trots framgången vägrar företaget Apple använda spelaren. I båda sina succéprodukter iPhone och iPad finns inte Adobe flash player tillgänglig.

Stor orsak till datorkrascher

Anledningen till bojkotten förklarar Apples vd Steve Jobs i ett nyligen publicerat öppet brev där han listar sex anledningar varför flash är en gammalmodig teknologi.

– Flash är den största orsaken till att våra datorer kraschar. Spelaren var skapad under PC-eran och är en framgångsrik business för Adbobe. Vi förstår varför de vill expandera utanför PC:s, säger han och fortsätter:

”Olika sätt att se på världen”

– Flash är inte längre nödvändig att använda för att titta på videor. Nya lösningar som HTML5 kommer att vara en vinnare när det kommer till mobiler – och även PC:s. Kanske borde Adobe fokusera på att skapa fler bra HTML5-verktyg för framtiden istället för att kritisera Apple för att lämna det förflutna bakom sig.

Nu har Adobe svarat på Jobs hårda kritik – och berättar att de planerar att samarbeta med partners som Google, RIM, Palm, Microsoft och Nokia.

– Vi har olika sätt att se på världen. Vårt sätt att se på världen är en multiplattform , säger Adobes vd, Shantanu Narayen till The Wall Street Journal.