Tekniken som ser allt du gör

”Man bör vara orolig”

TEKNIK

Storebror ser dig – via dina teknikprylar.

Nu varnar experten Kalle Zetterlund för riskerna med att bli övervakad på nätet.

– De ökar hela tiden, säger han.

Bank på nätet, GPS i mobilen och Google. Visst har livet blivit enklare med den nya tekniken. Men det finns en baksida av myntet. Vem som helst kan ta reda på information om dig – via dina teknikprylar.

– Folk är medvetna om att de kan vara övervakade men ignorerar det. Oftast för att de inte tror att de har något att dölja. , säger Kalle Zetterlund som är IT-säkerhetskonsult på företaget Sentor.

Kartlägger surfvanor

Trojaner som hittar dina lösenord, program som avlyssnar dina mobilsamtal, tar reda på exakt var du är eller kollar vilka sajter du surfar på. Det finns många sätt att kartlägga en persons liv.

– Övervakningen ökar hela tiden. Oftast är det kommersiella aktörer som vill sälja någonting till dig. Det finns även arbetsgivare som vill att man ska arbeta och inte gör något olagligt på nätet och därför kartlägger dina surfvanor. I vissa fall kan kriminella ta reda på uppgifter om dig i syfte att stjäla dina pengar, säger Zetterlund.

Hur orolig bör man vara som privatperson?

– I det långa loppet tycker jag man bör vara orolig. Man har ansvar för att skydda sin integritet. Vill man acceptera att Facebook vet exakt vilka man känner är det bara så. Men man bör vara medveten om riskerna.

FAKTA

Så övervakas du via dina teknikprylar:

Webbkamera:

– Om din arbetsgivare tillhandahåller en dator som du använder så har de all möjlighet att installera olika programvaror så de kan se dig via din webbkamera. Det finns även trojaner som kan aktivera funktionen. Det här är kanske inte så vanligt förekommande men är man orolig bör man hålla koll på om webbkamera-lampan lyser utan någon anledning.

Se var du befinner dig:

– De flesta teleoperatörer har tjänster så man kan se var sina kompisar befinner sig, alla sådana företag sitter inne på den informationen. Använder man GPS i mobilen ser man mer precist. Vissa erbjuder tjänster till företag där de kan se var deras anställda befinner sig via deras mobiler.

Lyssna av dina mobilsamtal:

– Det finns tjänster som används för att lyssna av samtal, men då krävs det att någon tar kontroll över din mobil. Så fort någon gör det kan de i princip göra vad som helst. De enda mobilerna som det inte går att installera avlyssningsprogram på är riktigt gamla mobiler som inte har sådana tjänster.

Ta reda på information om dig som person:

– I Sverige kan man få fram alla fakta om en person direkt eftersom vi har personnummer. Om du har ett namn kan du ta reda på allt. Det finns exempel på folk som kartlagt personer och tagit mycket pengar av dem.

Se vad du gör på nätet:

– Om du sitter i ett nätverk som ditt jobb tillhandahåller har arbetsgivaren alla möjligheter att se vad du gör. Han eller hon kan läsa allt från mejl till att kolla vilka sajter du surfar på. Men det förutsätter att arbetsgivaren har en sådan programvara installerad. Surfar du på oskyddade trådlösa nätverk kan även alla i din omgivning se vilka sajter du besöker.