Så surfar du bäst i sommar

Läs PC för Allas bredbandstest

Klicka på grafiken för större bild!
TEKNIK

Telenor har bästa mobila bredbandet just nu.

Framför allt för storsurfarna och de som vill klippa telefontråden.

PC för Allas test av mobilt bredband visar hur du väljer det som passar dig bäst.

Foto: LINA Broström einarsson
naturskön surf Innan du kan ta en trådlös semester bör du läsa PC för allas bredbandstest.
Du kan läsa hela testet på www.pcforalla.se/ mobiltbredband.

I dag kan man surfa med mobilt bredband med ungefär samma hastighet som med fast uppkoppling.

Operatörerna har i dag en maxfart på 14,4 megabit per sekund. Mobiloperatören Tre erbjuder upp till 16 megabit per sekund. Det är den högsta farten som går att få just nu i existerande 3G-nät.

Maxtaket viktigt

Men för att bli nöjd med ditt köp är det viktigt att du inte bara tittar på hastigheten och månadsavgiften. Operatörernas maxtak är minst lika viktigt.

Telia och Tele2 har på flera abonnemang ett maxtak på en eller två gigabyte data per månad.

Sex timmars Youtube

En gigabyte räcker exempelvis bara för att titta på SVT Play i två timmar eller Youtube i sex timmar. Väljer du att lyssna på musik i Spotify kan du bara göra det i 14 timmar.

Det är en av orsakerna till att tidningen Pc för allas guld går till Telenor, som är ensamma om att alltid ha obegränsat surfande.

Reser du mycket bör också fundera på var du vill använda Internet. Befinner dig ofta på flygplatser, stationer eller stora hotell kan det vara värt att titta närmare på Telia, Telenor och Tele2 eftersom de även har surfzoner med trådlöst bredband.

FAKTA

Kan bli dyrt

4g Är nästa steg för mobilt bredband. Det är ett nät i första hand avsett för datatrafik som ger hastigheter upp till tio gånger de vi har i dag.

Kontantkort Det finns även mobilt bredband för kontantkort. Man kan också köpa mobilt bredband per dag eller per vecka.

Dyrt utomlands Mobilt bredband är svindyrt utomlands. Inom Eu ligger priset på cirka 40 kronor per megabyte data. En musikvideo på Youtube kostar då runt 150 kronor att titta på. I USA är priset 120 kronor per megabyte. I Thailand 125.

Maxtak Den mängd data man får ladda ner under en viss tid. När man slagit i taket sänks surfhastigheten till 64 kilobit per sekund.