Apples superbox – så bra är den

Hyllas av Aftonbladets expert: Får

TEKNIK

Bästa mediacentret för hemmet just nu är en liten box.

Mac mini kopplar samman Internet, tv, musik och film.

Men den kostar lika mycket som en tv.

Apples Mac mini har funnits i flera år. En pyttedator med ganska mycket kraft som från början var tänkt som en liten stationär dator men som i allt större utsträckning används som mediacenter. Något som märks när Apple nu släppt en ny version som också fått en hdmi-anslutning så att man kan ansluta den till tv:n med minimala kvalitetsförluster.

Nya Mac mini har fått låna design från Apples övriga aluminiumprodukter, Macbook Pro, Macbook och Imac. Höljet är i aluminium och datorn är kvadratisk (19,7 centimeter längs sidorna) och 3,6 centimeter tjock.

Trådlöst

Mediacenter har varit en idé sedan sent 90-tal. Men några riktigt bra produkter har aldrig kommit. Istället har flera tv-tillverkare släppt tv-apparater som kan anslutas till Internet så att man kan surfa, mejla, kolla Youtube och strömmande tv med bara en trådlös internetanslutning.

Det Mac mini ger utöver det är att den faktiskt är en riktig dator med bra processorkraft som kan köra alla program som finns till Macar och dessutom har en hårddisk på 320 GB som kan bygga ut till maximalt 1TB.

Bra i vardagsrummet

Själv tycker jag att Mac mini passar bäst i vardagsrummet. Med den nya hdmi-anslutningen kopplar jag den direkt in i platt-tv:n och med ett trådlöst tangentbord och trådlös mus blir tv:n skärm till datorn och datorn porten till den strömmande tv-världen.

När sedan ansluter till ett av mina amerikanska vpn-konton så att datorn ser ut som om den befinner sig i Usa kan jag se strömmande tv och film från Hulu.com, Hbo, Cbs, Abc, med flera. Eller Svt Play eller vad det må vara.

Smidig och tyst

Men samtidigt kan jag enkelt växla över till webbläsaren och surfa, kolla e-posten eller köra igång kalkylprogrammet eller vad det nu kan vara. Eller använda den nya sd-kortläsaren och se bilder från kameran eller liknande.

Enkelt, smidigt, tyst, fast rätt dyrt. Det är egentligen det enda problemet.

I grundutförandet med 2,4 Ghz Intel Duo processor, 320 GB hårddisk, 2GB ram och Nvidia Geforce 320M grafikprocessor få man lägga upp nästan 8 000 för en Mac mini. Det får man ju faktiskt en rätt bra 42-tums plasma-tv för.

Fast har man råd är det en riktigt bra lösning för att koppla samman Internet och tv:n.

FAKTA

Apple Mac Mini

Pris: 7 995 kronor

Plus:

Processor: Intel Core Duo 2,4 GHz

Grafikprocessor: Nvidia Geforce 320M

Internminne: 2 GB (max 8)

Hårddisk: 320 GB (Max 1 TB 2x500 GB)

Portar: 4 usb, 1 hdmi, firewire 800, Gigabit Ethernet, Apples mini display port, sd-kort, audio in och ut

Dvd-spelare: Ja

Peter Pettersson