Analysen: Ska sälja 100 miljoner iPhones

Då kommer Apple nå den magiska gränsen

TEKNIK

I slutet av nästa år kan Apple vara uppe i 100 miljoner sålda Iphone, beräknar analytiker. Ordersystemen i USA har brakat ihop när över 600 000 beställningar av nya Iphone 4 gjordes under första dygnet.

Det globala antalet av Apples haussade mobiltelefon väntas stiga "från ungefär 30 miljoner abonnenter i slutet av 2009 till över 100 miljoner i slutet av 2011", skriver Katy Huberty, analytiker på Morgan Stanley, i en rapport enligt Business Week.

Det är ungefär lika många telefoner som marknadsledande Nokia säljer under ett kvartal. Men Apples enda telefonmodell är mycket dyrare än de allra flesta i Nokias uppsjö av modeller.

Sony Ericsson behöver i nuvarande försäljningstakt tio kvartal, alltså två och ett halvt år, för att bli av med 100 miljoner telefoner.

Iphone lanserades i sin första variant 2007. Den fjärde modellen ska börja levereras i USA i nästa vecka, men efterfrågan där är så stor att både Apples och teleoperatören AT & T:s bokningssystem tidvis har brakat ihop. Enligt Apple uppgick antalet order när beställningssidan öppnades i tisdags till över 600 000, "mycket fler än vi hade väntat oss, vilket resulterat i många fel i beställningssystemen".

AT & T har meddelat att kunder får vänta flera veckor längre än vad som tidigare sagts.

"Och detta gäller USA. Länder som inte har något lanseringsdatum än får förbereda sig på en lång väntan", kommenterar IT-tidningen Wired.

I Europa är det tänkt att Iphone 4 ska börja levereras i utvalda länder i juli.

TT