Så bra är Ipad:en

Pryl har testat Apples nya surfplatta

1 av 13
Aftonbladets prylexpert Peter Pettersson har testat nya Ipad.
TEKNIK

Intresset för Apples nya surfplatta Ipad är stort.

Trots att den inte kommit till Sverige ännu.

Pryl har testat den nya inneprylen.

Det har gått mindre än tre månader sedan Ipad började säljas. Och så här långt rapporteras att Apple sålt över tre miljoner Ipads på cirka 80 dagar. Det blir i runda tal knappt 40 000 om dagen. Än så länge säljs Ipad bara i ett tiotal länder. Exakt när den kommer att börja säljas i Sverige är ännu inte klart.

Men med tanke på att Apple redan gått ut med att nya Iphone ska komma i slutet av juli är det troligt att Ipad för svensk del dröjer till augusti/september. Det är helt enligt den tidsplan som Pryl tidigare fått information om från källor i USA.

Redan en innepryl

Ipad har på många håll redan blivit en innepryl. Inte minst i USA. Tungviktare som Vita Husets stabschef Rahm Emanuel och president Obamas rådgivare David Axelrod kör redan Ipad. Och när jag var i San Francisco när Iphone 4 lanserades syntes både killar och tjejer i businesskläder gå omkring på gatorna med en Ipad under armen. Många hade också Apples trådlösa tangenbord i aluminium upphängt på fodralet till Ipaden.

Den Ipad som Pryl testat är en modell för anslutning via wifi som har 64 gigabytes hårddisk. Köpte den i USA för någon vecka sedan. Det finns också en version som dessutom har plats för ett 3g-sim för mobil dataanslutning. Men på flera marknader råder det brist på Ipad. Inte minst 3g-versionen. Så med 3–4 veckors leveranstid fick en sådan vänta.

Frågan är hur bra är en Ipad?

Inte så lätt att svara på. Det beror inte minst på vad man tänkt använda den till och vad man jämför med. Den är dyr. Exakta priserna för Sverige är inte klara. Men för den dyraste med wifi, 3g och 64 gigabyte hårddisk kommer man lätt att kunna köpa två mini-pc med Windows 7.

Kan man använda en Ipad istället för en mini-pc?

Ja, om man använder pc:n för att surfa på Internet med trådlös anslutning, mejla, kolla på bilder är det inga problem. Behöver man skriva texter i ordbehandlare, använda kalkylprogram eller skapa och köra presentationer så går det också. Appen Iwork för Ipad från Apple kostar 225 kronor. Kan både läsa och spara i office-format.

Saknar dvd-spelare

Men det går inte att köra andra program än de man laddar ned från Apple Appstore. Det finns heller ingen dvd-spelare. Men det saknar å andra sidan rätt många mini-pc också.

Fast dataspel utöver de som finns i Appstore kan man glömma.

Funkar Ipaden utomhus i solljus?

Nä, inte bra inte. Men det gör inga lcd-skärmar. Inte på bärbara pc heller. I direkt eller starkt solljus ser man i princip ingenting. Ska man surfa är det skugga eller inomhus som gäller.

Varken Ipad eller Iphone klarar flashvideo. Hur mycket begränsning är det?

Ganska stor. Det beror på vad man vill se. Men helt klart är det en begränsning. Apples styvnackade hållning går ut över kunderna. Över 70 procent av all strömmande video på Internet använder Flash i dag. Fast fler och fler sajter väljer att gå över till html5 som Ipad och Iphone stödjer. Youtube är en. De stora amerikanska tv-bolagen cbs och nbc har bytt. Abc har istället gjort en app för Ipad som funkar. Men fotbolls-vm funkar inte. För det krävs Flash.

Kan man använda Svt Play och Tv4 Play?

Ja, i stort sett alla appar som går på Iphone går också på Ipad.

Skärmen håller bra kvalitet

Funkar video bra på formatet?

Ja, det gör det. Behöver man text för utländska filmer/program så går det bra att läsa den. Jag har tittat rätt mycket på amerikansk tv via en vpn-anslutning till USA och det är mycket bra bildkvalitet. Även stillbilder och bildspel blir bra. Skärmen har bra kvalitet.

Är Ipad en bra läsplatta?

Tja, det är den nog. Men själv tycker jag läsplattor är underlägsna pocketböcker än så länge. De kräver lagom ljus i rummet för att funka. Ipad har bakgrundbelysning vilket gör att den i och för sig går att använda i mörker också. Fast en pocketbok är mer oöm och går att läsa på fler ställen. Dessutom kan man smacka till en geting eller envis mygga med boken. Det är inte att rekommendera med en Ipad.

Hur är det att skriva på en Ipad?

Det virtuella tangentbordet fungerar ungefär som på en Iphone. Och det blir ju större och i horisontellt läge så då går det riktigt bra. Även om det ännu inte finns ett svenskt tangentbord med å, ä ,ö på rätt ställe. Behöver man skriva mycket är tricket med ett trådlöst bluetooth-tangentbord en bra lösning.

Det finns tidningar att läsa på Ipad, hur är det?

Än så länge är det inte så många. Men det går. Många i mediabranschen hoppas att Ipad ska vara räddningen för krisdrabbade tidningar. Fast det har jag svårt att se. Så länge innehållet går att få tag på via Internet gratis lär det bli svårt att ta betalt för Ipadtidningar som är själva tanken för att rädda tidningar i kris. Men senaste numret av Wired och Rolling Stone ser bra ut på Ipad. Några amerikanska dagstidningar, bland andra USA Today har redan gjort en särskild Ipadversion.

Hur funkar musik- och medispelaren?

I princip som på en Iphone. Operativsystemet är detsamma och de flesta funktioner och kommandon ges på samma sätt som på en Iphone. Högtalaren är OK och det finns utgång för hörlurar eller extern högtalare/förstärkare.

Värd att köpa?

Visst, om man har råd. Den kommer att bli rätt dyr och har man redan en Iphone och en bärbar dator är det inte glasklart vad man ska med en Ipad till.

FAKTA

Aftonbladet återkommer med ett nytt, mer utförligt, test när det svenska versionen av Ipad lanseras.