Gör ett klipp på mobilen

8 mobiltelefoner under 1000 kronor

TEKNIK

Telefonerna som syns mest i reklamen är tillverkarnas lyxmodeller med stora tryckkänsliga pekskärmar och massor av finesser. Trots det är det ändå relativt få användare som absolut vill ha alla funktioner när det är dags att inhandla en ny mobiltelefon.

Det användarna främst efterfrågar är kamera, stor skärm, musikspelare och radio. För de allra flesta är alltså åtkomst till webben och sociala medier som Facebook via mobilen inte särskilt viktigt vid köp av en ny telefon.

Långt ifrån alla är heller beredda att betala 4 000–5 000 kronor för att ha den allra senaste telefonen. Som tur är finns det också en hel del hyfsat bra telefoner i budgetsegmentet. Telefoner med funktioner och prestanda fullt tillräcklig för väldigt många.

1 000 kronor är en rimlig gräns för vad som får anses vara en telefon i den allra billigaste prisklassen. Målgrupperna för mobiler i den här prisklassen kan tänkas vara många. Kanske handlar det om studenten som behöver en billig telefon att ringa med, om det äldre paret som ska skaffa sig den första telefonen eller om familjen som vill förse barnen med varsin egen telefon.

Testet visar att telefoner som ligger relativt lika i pris ändå kan skiljer sig åt ganska mycket när det gäller funktioner och finesser. Den enklaste telefonen i testet har till exempel inte någon kamera medan en annan telefon är utrustad med både pekskärm, fm-radio och kamera.

FAKTA

Läs fler tester och nyheter på Prylportalen.se

Andreas Leibert
Prylportalen