Guiden: 25 appar att ladda ner i sommar

Så många får de av Aftonbladets expert

TEKNIK

Det finns snart hur många appar som helst till Iphone.

Att hålla koll på dem blir allt svårare.

Här kommer de 25 bästa sommarapparna som Pryl har testat.

Om knappt två veckor är det två år sedan Apple slog upp portarna på programbutiken Appstore. Då fanns det 500 appar till Iphone att välja på i butiken. Sedan dess har Appstore förändrat hela mobilmarknaden. Och den har vuxit så att det i dag i det närmaste är omöjligt för vanliga konsumenter att hålla koll på vad som finns att tillgå.

15 000 nya i veckan

För närvarande finns det drygt 230 000 appar att välja på och Apple får in 15 000 nya i veckan som vill komma in i butiken.

Även konkurrenterna satsar på appar och programbutiker. Men det är egentligen bara Google och Android market som på något sätt kan hota Apple. Fast än så länge har man inte mer än en tredjedel av antalet appar att välja på och betalappar går inte att köpa i Sverige.

Gratis appar

Nu stundar semestertider och då finns det faktiskt ett stort antal appar som kan vara användbara för dem som har en Iphone. Allt från att hålla koll på vädret till att hitta en bra badplats, bensin till bilen eller närmaste Systembolag. Eller få hjälp att se om svamparna man hittat i skogen är ätliga och till och med spara koordinaterna till det där perfekta svampstället för att kunna hitta tillbaka senare.

De flesta appar som finns i dag är gratis. Det gäller även de sommarappar som Pryl testat. Bara sex av 25 appar kostar något. Den dyraste 22 kronor.

Fast ska man ha en riktigt avkopplande semester borde man kanske istället stänga av mobilen helt.

FAKTA

25 heta sommarappar

Alkoholkollen 7 kr

Utifrån kön, vikt, alkoholkosumtion och hur lång tid som gått sedan man började dricka räknar appen fram när man till exempel kommer undre 0,2 för att kunna köra. Men se den som något kul. Lita aldrig på den. Alla förbränner alkohol olika snabbt och att låta bilen stå dagen efter är alltid bäst.

Badkartan

Visar badplatser i närheten av där man är. Om de betygsatts av andra användare finns betygen också. Det går även att söka specifika badplatser.

Barbecue 7 kr

Om det blir riktigt sk-tväder på semestern så att det inte går att grilla ute går det i alla fall att grilla på Iphonen. Barbecue är klart en av de knäppaste apparna som finns. Men rätt kul.

Bensinfinnaren

Oh. Oh, bensinen börjar ta slut. Var finns närmaste mack? Den hittar den här appen snabbt och enkelt. Skulle kunna få ett plus till om det också gick att välja mackar med miljöbränslen.

Carlsberg Event Guide

Den här appen håller reda på de flesta av de grejor som händer i närheten av där du befinner dig. Spelningar och andra händelser visas med avstånd till stället och karta om man vill.

Cocktailguiden

På semestern finns det mer tid för att testa lite mer avancerade drinkar. Kanske läge att köpa några pappersparaplyer också?

Dassboken 7 kr

När man ska sitta ned en stund kan det vara kul med lite avkopplande och roande läsning.

Digital termometer 7 kr

Gör din Iphone till en termometer. Fungerar bättre än jag trodde.

Forex Bank

På sommaren är behovet av utländsk valuta större än vanligt. Och trots att det numera finns plastkort finns det tydligen människor som håller på och växlar till sig resevaluta innan de reser i väg.

Första Hjälpen

Bra fickguide med beskrivningar på hur man kan bete sig vid hjärt-lungräddning, luftvägshinder och annat som kan hända i sommarlandet. Den bör alla ha i sin Iphone.

Hitta.se

Söktjänst som inte bara hittar telefonnummer utan olika typer av tjänster och samhällsservice och som dessutom innehåller kartor.

Hotels.com

Behöver du hitta ett hotell för natten? Hotels.com har tusentals hotell i Sverige och utomlands i olika prisklasser och med olika lägen.

Klart.se

Kanske den bästa gratistjänsten för väder för Iphone just nu. I vart fall om man ska semestra i Norden.

Path Tracker

Håller reda på vart man gått, även i skogen, så att man kan hitta tillbaka till bilen eller hem eller så. Rätt användbar. Men det går en hel del batteri när den är igång.

Pressbyrån

Bra om man vill hitta en Pressbyråkiosk. Och om man vill bjuda någon på en kopp kaffe. Om det finns kaffe kvar att bjuda på det vill säga.

På Sjön - Eniro

Hjäper till med enklare navigering till sjöss. Man kan använda den lite som en syftkompass eller avståndsmätare för att beräkna avståndet till fyren, macken eller vad det nu är man letar efter.

Sista Minuten Destination

Om vädret inte blir som man önskar går det ju att fly utomlands till solsäkrare platser. Här hittar man sistaminutenerbjudanden snabbt och enkelt.

Systembolaget

Appen hittar närmaste Systembolag beroende på var man befinner sig. Men helt klanderfritt fungerar den inte. Testad hemmavid hittar den bolaget i Arninge men inte det i Täby Centrum som är bra mycket närmare.

Svampguiden 22 kr

Bra guide för den som vill ge sig ut i svampskogen på semstern. Informativa bilder för de mindre svampkunniga så att de får en bättre chans att identifiera svamparna i skogen. Med funktionen Mina svampställen kan man med hjälp av gps:n markera det där stället som är gult av kantareller...

Sveriges Radio Play

Lyssna på radion i din Iphone. Även direktsändningar av vissa program annar podradio. Kräver abonnemang med tillgång till mycket datatrafik annar blir den för dyr.

Svt Play

Bästa tv-tjänsten för mobiler just nu. Man kan se alla Svt:s egna produktioner plus en del inköpta i 30 dagar efter att de sänts första gången. Drar mycket datatrafik. Inget för kontantkort och inte vid utlandssemster.

Telia Navigator

Gör enligt Telia mobilen till en fullfjädrad navigator. Och visst fartkameror och aktuell info från vägverket finns inte i Iphonens egen kartapp. Men annars finns det mesta. Telias app är gratis liksom tjänsten i fem dygn. Sedan kostar det 19 kronor per dygn eller 59 kronor per månad men då ingår datatrafiken medan man använder appen.

Tv.nu

Även på semestern kan det vara aktuellt att se på tv. Här finns alla kanaler på ett överskådligt sätt.

Tågtavlan 15 kr

Bra app för tågresenärer, eller de som ska hämta/möta vid tåget. Utifrån gps:en i mobilen hittar den aktuella tider för ankommande och avgående tåg på närmaste station.

Väderradar

Visar vädret där du är och hur det kommer att utveckla sig de närmaste två timmarna. Bra för att bedöma om man ska vara kvar på stranden eller dra någon annanstans.

Peter Pettersson