Bevisat: Fel på nya Iphone

TEKNIK

Nu är det bevisat: nya Iphone har problem med mottagningen.

Den ansedda konsumentorganisationen Consumer Reports har testat Apples flaggskepp i labbet och kan inte rekommendera telefonen.

Ända sedan nya Iphone släpptes har klagomålen strömmat in till tillverkaren Apple. När man håller telefonen på ett visst sätt försämras mottagningen kraftigt, har användarna sagt. Men Apple har hela tiden slagit ifrån sig.

Kan tappa mottagningen

I testet undersökte Consumer Reports flera exemplar av nya Iphone 4. Organisationen kom fram till att om man nuddar en punkt på nedre vänstra sidan av telefonen så minskar mottagningen så kraftigt att signalen kan förloras helt och hållet.

I testet jämfördes nya Iphone med tidigare Iphone-modeller och telefoner från flera andra tillverkare, men bara Iphone 4 hade problemen.

Consumer Reports upptäckte också att problemet kan lösas genom att man sätter en bit tejp över den känsliga punkten. Den inflytelserika konsumentorganisationen konstaterar samtidigt att den inte kan rekommendera telefonen förrän Apple har tagit fram en permanent lösning.

Apple har nekat

När problemen med mottagningen först uppmärksammandes påstod Apple att så blir det med alla mobiltelefoner, och att nya Iphone har bättre mottagning än någon tidigare modell.

En vecka senare backade företaget.

På sätt och vis.

I ett pressmeddelande förklarade Apple att deras tekniker hade undersökt klagomålen och upptäckt ett fel i formeln som beräknar hur många streck för signalstyrka som visas på skärmen. Enligt Apple minskar visserligen signalstyrkan lite när man håller den i ena hörnet, men att användarna luras av skärmen. Den visar alltså ett oproportionerligt stort ras i antalet streck, hävdade företaget.