Hörlurarna för – under 500 kr

Nu faller priserna

TEKNIK

Du nog inte ensam om att tycka att hörlurarna till din mobil eller mp3 inte är tillräckligt bra.

Men nu faller priserna på bättre alternativ från hörlurstillverkare.

Pryl har testat svenska Jays nya lurar A-jays Three.

Hörlurar är av någon anledning en produkt som de flesta leverantörer av smarta mobiler, musikmobiler och mp3-spelare inte lägger alls lika mycket krut på som på själva spelaren. För tillverkare av bättre hörlurar är det givetvis en affärsmöjlighet, men för oss kunder innebär det att om vi vill ha vettigt ljud när vi lyssnar på musik, så måste vi lägga ut ytterligare ännu mer pengar för att bli nöjda.

För något år sedan handlade det om tusenlappen eller mer. Men nu har tekniken blivit billigare och priserna på så kallade inear-hörlurar har gått ned. Det går att få tag i lurar med bra ljud för under 500 kronor.

Ingen mikrofon

Svenska tillverkaren Jays har flera olika modeller av hörlurar i sitt sortiment. Nya A-jays Three är lurar som är tänkta för musik- och media bara. Någon mikrofon för telefonsamtal finns inte. Inte heller några kontroller för musikspelaren på sladden som många andra lurar har i dag. Fokus ligger på ljudet. Och det är något som man lyckats med på Jays. Om man bara snöar in på tekniska specifikationer som frekvensomfång och känslighet så finns det flera lurar som på pappret har både bättre värden och lägre pris. Men, det är inte med tekniska specfikationer man lyssnar på musik. Det är med öronen.

Basen skiljer

För att testa hur A-jays Three står sig jämförde vi med Apples originallurar som följer med Ipod Touch och Iphone, Apples Inear-lurar och Skullcandys Full metal jacket chrome. Alla lurar har testats med en Iphone där equalizern varit avslagen.

A-jays Three slår alla i jämförelsen med marginal.

Främst är det basen som skiljer. Basljudet i A-jays Three är mycket bra. Både Steely Dans Babylon Sisters och Pink Floyds Comfortably Numb låter som riktig bas, live. OK, det är gamla låtar, men båda är mycket bra för att testa basåtergivningen.

Inte för krispig

Men det är inte bara basen som är bra med A-jays Three. Även mellanregister och diskant kommer fram bra. Och diskanten är inte för krispig så att den skär i öronen.

Sammantaget är de en kul upplevelse. Synd bara att det inte finns en inbyggd mikrofon också. För utan den blir användningsområdet begränsat för dem som mest använder mobilen för att lyssna på musik.

FAKTA

A-Jays Three

Tillverkare: Jays

Produkt: A-jays Three

Plus:

Pris: 499-621 kronor (Prisjakt.nu 100715)

Frekvensomfång: 20 - 22 000 Hz

Känslighet: 97 dB/mW

Sladdlängd: 155 cm

Anslutning: 3,5 millimeterskontakt

Inbyggd mikrofon: Nej

Knappar: Inga

Vikt:14 gram

Peter Pettersson