Snodde mobil - spårades på tio minuter

Ägaren såg tjuven på karta

TEKNIK

Tjuven nappade åt sig kvinnans iPhone och smet på cykel. Nio minuter senare greps han av polis. Telefonen ingick nämligen i ett test - av en ny spårningsapp.

Appen kan spåra tjuven. Det vet den cyklande boven i San Fransisco.

Den osannolika stölden ägde rum i San Francisco i måndags. Jordan Strum, som ägde iPhonen, praktiserar på företaget Covia Labs - skapare av den nya appen som kan spåra stulna mobiler i realtid med hjälp av en inbyggd GPS. Hon var på väg ut för att testa den nya appen. På kontoret satt hennes chef David Kahn och följde Jordans rörelser i detalj.

Syntes på karta

Om tjuven hade kikat på telefonens display hade själv han fått se en karta över San Francisco som visade precis var han befann sig hela tiden. Chefen på kontoret lyfte luren och ringde polisen med exakt information om var den cyklande mobiltjuven befann sig. Polisen tog honom en knapp kilometer från platsen.

Finns liknande app

Redan idag på marknaden finns Apples egna app ”Find My iPhone” som kan spåra försvunna mobiler och tömma dem på innehåll. Allt för att försvåra för tjuven. Peter Pettersson är Aftonbladets teknikbloggare och mobilexpert:

– Det blir mindre intressant att stjäla saker, bara det faktum att man kan tömma mobilen på innehåll och låsa den på avstånd är ju väldigt bra. Men det är dyra produkter så det kommer alltid finnas folk som vill stjäla dem ändå.

Tjuven stöldmisstänkt

Tjuven i San Francisco lär hur som helst ångra sig. Han är nu misstänkt för stöld och nyttjande av annans egendom - allt på grund av att han valde fel mobil att sno.

FAKTA

Andra säkerhetsfunktioner i din iPhone

Apples egna app "Find My iPhone” har funnits ett bra tag på marknaden.

Med appen kan man skicka ett förbeställt varningsmeddelande till tjuven, låsa mobilen och tömma den på allt innehåll. Då går den inte att använda.

Det går också att se var mobilen befinner sig med hjälp av en GPS i telefonen.

För att detta ska fungera måste mobilen vara påslagen.

ARTIKELN HANDLAR OM