Iphone 4 här på fredag

Peter Pettersson tycker till om nya modellen

TEKNIK

På fredag är det högtidsdag för ­Iphoneälskarna. Den nya modellen Iphone 4 börjar säljas i Sverige och redan nu börjar sugna köpare köa.

Men är det vettigt? Kan en mobil vara så intressant?

Aftonbladets Peter Pettersson.

Uppenbarligen kan den det. Och för dem som är intresserade av smarta mobiler och den senaste tekniken är Iphone 4 värd att vänta på.

Den är häftigast i klassen i dag. Inte minst tack vare helheten runt omkring. Med musik- och mediebutiken Itunes och programbutiken Appstore med över 300 000 tilläggsprogram spelar den i en egen division.

Iphone 4 har en skärm i särklass och en videokamera som kan spela in i HD-kvalitet. Det går till och med att redigera färdiga filmer med bild, grafik och musik direkt i mobilen. Den kommer också att ge videosamtal ett nytt ansikte när de blir gratis över nätverk.

Men varningsklockorna har ringt sedan modellen släpptes i USA 24 ­juni. Antennproblem, dödsgrepp och liknande varningar har fyllt amerikanska medier till den grad att Apple tvingats ge alla kunder ett gratis fodral för att förbättra mottagningen.

När jag själv testade Iphone 4 på lanseringen i San Francisco i början av juni var mottagningen inget problem. Men i USA kan den vara det. Det amerikanska 3G-nätet är uselt. Ungefär som det svenska var för fem-sex år sedan.

I Tyskland och England som också haft mobilen i en månad är 3G-näten lika bra som våra och klagomålen har uteblivit. Men det slutliga svaret får vi på fredag.