Se upp Iphone – nu kommer Windows phone 7

TEKNIK

Microsoft tar upp kampen på allvar med Iphone.

På måndagen visade mjukvarujätten upp det nya operativsystemet Windows Phone 7.

Foto: Microsoft
Windows 7 använder plattor – tiles – i stället för de vanliga ikonerna vi vant oss vid.

Till skillnad från andra så kallade smarttelefoner använder Windows Phone 7 inte den vanliga uppsättningen ikoner för att starta program. I stället styrs den med stora brickor, eller rutor, som Microsoft hoppas ska vara lätta att förstå och arbeta med.

Välkänt system

En fördel med Windows 7-mobilerna är att det finns många företag som kan systemet och som är redo att utveckla nya appar. Den kommer också att gå att använda med välkända Microsoftprodukter som till exempel Officepaketet.

Enligt Microsoft kommer det också att finnas en snabbstartad kamera, som är redo att ta bilder omedelbart efter att man trycker på kameraknappen.

Flera modeller

Windows Phone 7 är ingen egen telefon utan ett operativsystem som så småningom kommer att finnas i nio olika mobilmodeller. Den första, Samsung Omnia 7, släpps i Sverige i slutet av oktober. Senare kommer systemet även i ett antal HTC-modeller och till LG Optimus.

De senaste åren har Microsoft hamnat på efterkälken när det gäller smarttelefoner. Med nya Windows Phone 7 hoppas företaget sno marknadsandelar från framför allt Apple och Android.

ARTIKELN HANDLAR OM