”Fyllefiltret” sätter stopp för dina onyktra misstag

”Man bör tänka en gång till”

TEKNIK

Nu finns det ett sätt att skydda sig på Facebook. Fyllefilter sätter stopp för pinsamma och onyktra statusuppdateringar.

Foto: istock

Efter en blöt natt på krogen kommer du hem och känner behovet att dela med dig av dina känslor till exet. Eller kanske känner du dig äntligen modig nog att skriva till chefen och förklara vad du egentligen tycker om ditt jobb.

Råd från forskare

Men nu finns det ett sätt att slippa ångesten dagen efter. Sajten Fyllefilter hindrar dig från att facebooka onykter.

– Vi har haft ett råd av forskare som vi haft en diskussion med hur man på bästa sätt kan genomföra reaktions- och koordinationstester, säger Ann-Therése Enarsson, vd för IQ som ligger bakom sajten.

Resultatet blev ett antal olika småtester som avgör om du är nykter nog att få logga in på Facebook eller Twitter. Det går att logga in ändå, men då står det att dina uppdateringar inte har "fyllefiltrerats".

”Dygnet runt”

En färsk undersökning som IQ låtit genomföra visar att hälften av alla mellan 18–35 någon gång skrivit en berusad statusrad.

– Vi har Facebook och Twitter med oss i mobilen dygnet runt. Då är det lätt att göra statusuppdateringar på krogen. Särskilt när vi är på restauranger, på krogen eller på fest tar vi gärna bilder och delar med oss av. Men det är allra helst i sådana sammanhang man bör tänka en gång till, säger Ann-Therése Enarsson.

När kommer ett fyllefilter till mobilen?

– Vi har diskuterat alkolås för mobilen, på ett sätt kan väl detta bli det, om du facebookar från mobilen. Men för samtal, vi får jobba på det.

Aron Andersson/MetroTeknik

ARTIKELN HANDLAR OM