Borttappad handdator ny säkerhetsrisk

TEKNIK

STOCKHOLM (TT)

En borttappad handdator kan mycket väl bli en veritabel mardröm för det företag där slarvern arbetar.

Tusentals känsliga dokument ryms i en modern Palm. Bara i Stockholm har polisen tagit emot 80 stöldanmälningar i år och Taxi Stockholm hittar tre kvarglömda apparater i sina bilar i veckan.

Att äga en handdator blir allt vanligare. Med ökad datorkapacitet, Internet-möjligheter och telefonkort är den en användbar pryl för allt fler. Den lätta lilla datorn är som gjord för att tanka ned uppgifter, dokument och adresser för den som behöver ha kontoret på fickan.

Men den är också som gjord för att tappa eller bli frånstulen i ett obevakat ögonblick.

- Hittills har företag skyddat sig mot intrång via exempelvis Internet genom brandväggar, lösenord och på andra sätt. Men den lilla handdatorn är ett förbisett säkerhetsproblem, säger Fredrik Lövstedt, styrelseordförande hos e-säkerhetsföretaget Pointsec till TT.

Enligt en Sifoundersökning som företaget gjort bland 151 börsnoterade företag uppgav 52 procent av företagen att anställda tankar hem e-post, anteckningar eller dokument som har med företaget att göra till sina handdatorer.

Katastrof i fel händer

- En modern apparat kan utan vidare rymma hela kunddatabasen, samtliga e-brev, e-postadresser, kontokortsnummer, pinkoder och elektroniska signaturer. I orätta händer kan uppgifterna bli rena katastrofen för det företag som drabbas, menar Lövstedt.

Förr blev det rubriker när någon tjänsteman glömde portföljen på krogen, men en modern handdator rymmer oerhört mycket mer. Med 8 Mb minne, som är vanligt i dag, rymmer apparaten 10 000 adresser, 400 e-postmeddelanden och cirka 3 000 dokument med anteckningar. Nya ännu kraftfullare maskiner är på väg ut på marknaden och de blir allt lättare att använda.

Antalet datorer ökar snabbt

I Sverige såldes det under det fjärde kvartalet förra året 75 000 handdatorer vilket är en ökning med 53 procent jämfört med året innan.

Analysföretaget Gartner Group räknar med att det i slutet av det här året kommer att finnas 14 miljoner maskiner i världen och att antalet till 2003 ska ha stigit till en miljard handdatorer och avancerade mobiltelefoner.

Hos polisen växer antalet anmälningar om stulna handdatorer i takt med att de blir fler. Under årets tre första månader har man tagit emot 80 anmälningar och bara inom Taxi Stockholm hittar förarna varje vecka 2-3 handdatorer som deras passagerare glömt i bilarna.

- Vilka problem det kan ställa till med är svårt att veta. Ingen vill tala om det. Dels är det genant att tappa datorn med hemliga uppgifter, dessutom vill man inte avslöja eventuella förluster, säger Fredrik Lövstedt.

Anders Lignell/TT