Nätet – vilken lekstuga

Skämten är virtuellt kaffesnack

TEKNIK

Det är roligt när pungkulorna fladdrar på tyska fallskärmshoppare.

Och när bebisar sparkas till grannkommunen av mormor.

Lattjolajbanlådan internet är sprängfylld med bisarra filmer, listor och bilder.

Vi lyfter på locket.

Foto: Björn Lindahl
Det är roligt nästan jämt.

Det som började som ett militärt projekt har blivit världens största lekstuga. Och det roligaste med humorn på internet är att alla får vara med – till och med farfar kan hitta någon som orkar med hans trötta ordvitsar.

Vissa blir kändisar. Turken Mahir blev superstjärna tack vare sin pilska hemsida, och studenterna Johan och Patricks gamla fylleskämt blev förra årets stora hit – sången Ansiktsburk.

Inga planterade skämt

Men framgången kommer inte på beställning. Det är inte du som bestämmer vad som blir en succé – det avgör andra.

– Så fort folk märker att ett skämt är planterat drar de öronen åt sig. Ingen av de som lyckats har gjort det medvetet. Chansen att lyckas är extremt liten, säger Erik Stolterman, forskare på Umeå Universitet och medlem i Netlife Research Group som studerar gemenskaper på nätet.

På hans institution skickas akademiska skämt fram och tillbaka. Från kompisarna i golfklubben får han helt andra vitsar, små mejl som inte bara är till för att locka fram skratt utan också fungerar som ett lim för gänget. Virtuellt kaffesnack.

– Även om man inte har några praktiska saker att prata om, är det ett sätt att hålla kontakten. Ett sätt att visa att vi finns, vi håller på, vi är ett gäng även om vi inte träffas just nu, säger Erik Stolterman.

Och det är tack vare alla dessa miljoner små fikarum på näten som skämt kan spridas blixtsnabbt över världen. Du kanske tror att du bara skickar till dina närmaste kompisar, men eftersom varje person är med i flera olika sammanhang får man överlappningar mellan gängen och det exploderar.

Umgås inte med alla

– När det väl börjar går det oerhört snabbt. Men man ska komma ihåg att allt sprids inte. Interna eller väldigt avancerade skämt stannar inom vissa grupper. Man umgås ju inte med alla på nätet, precis som i verkliga livet.

Program som gör surfandet ännu roligare

För att se film och lyssna på ljud behöver du så kallade tillläggsprogram.

Här är ett par små program som gör humor-surfandet ännu roligare:

Åsa Erlandson

ARTIKELN HANDLAR OM