Dagens namn: Vivianne
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Teknik / Dator

Fylleskämt blev folkrörelse

22–23.

Du är full. Du sjunger. Plötsligt upptäcker du att hela världen sjunger med.

Johans och Patricks fylleskämt blev en folkrörelse.

Åsa Erlandson

Hur många fylleskämt blir världsberömda?

Inte många.

Men Johan Gröndahl och Patrick Nybergs tolkning av libanesiska sånger med låtar som ”Ansiktsburk” och ”Hatten är din” är kult. Arabisk musik har blivit hårdvara och runt om i stugorna sitter folk och tolkar texterna, skriver ned dem på svenska och lägger ut på sina hemsidor.

Hänger du inte med alls? Okej. Så här var det.

Favoritmusik på festen

I slutet av 70-talet gjorde Patricks pappa FN-tjänst i Libanon. Han köpte med sig en massa kassettband, mest kopierade Elvis-band, men också inhemsk musik.

När Patrick växte upp blev sångaren Azar Habibs musik ett stående inslag på förfesterna. Men någonting konstigt var det. Patrick och hans kompis Johan tyckte att det lät som att libanesen sjöng på svenska. De skrev ned och lade ut texten tillsammans med en mp3-fil på sin hemsida. En folkrörelse var född.

Snabbt spred sig text och musik via mejl. Webbyrån Kramgo gjorde en video till låten och fick 700 000 besökare till sin hemsida.

– I början blev vi väldigt arga över att de snodde vår idé. Dessutom var det fel titel, egenligen heter låten ”Ansiktsmask”. Men nu orkar vi inte hetsa upp oss över det längre, säger Johan Gröndahl, 25.

Är det inte sjukt hur mycket folk engagerar sig?

– Ja precis! I gästboken har vi folk från USA, Tyskland och Frankrike som mejlar hela tiden och undrar om låtarna finns på skiva. De tycker att det är otroligt kul med en arab som sjunger på svenska, säger Johan.

Ska ni ge ut en skiva då?

– Det är lite svårt, trots allt är det ju faktiskt Azar Habib som gjort låten och vi har ingen copyright. Däremot ska vi ge ut en ny låt, Bull-Ulla, på engelska. Men det är tusen gånger svårare.

Alla tycker inte att det är roligt. Är det inte så att ni förlöjligar arabiska musiker?

– Nej, det är inte alls meningen, snarare tvärtom. Vi och många andra har upptäckt arabisk musik och insett hur bra den är. Azar Habib själv sade i en intervju att han tycker det är kul, bara det inte blir något snusk.

Trodde ni någonsin att ert fylleskämt skulle bli så stort?

– Nej. Å andra sidan, när jag satt på natten och skrev ned texten satt jag och skrattade högt för mig själv. Då insåg jag att vi hade något stort på gång.

Johan och Patricks hemsida:

vinnakinky.just.nu

Flashanimation med ”Hatten är din”:

come.to/hatten

SENASTE NYTT

Teknik

Visa fler
Om Aftonbladet