Ryska maffian - ett hot mot säkerheten på nätet?

TEKNIK

I Ryssland och resten av det forna Sovjetunionen växer sig brottssyndikaten allt starkare.

Nu varnar FBI för hackergrupper med koppling till den organiserade brottsligheten.

Foto: Mårten Svemark
- Ryska hackare är inget hot mot Sverige, säger Stefan Kronqvist, chef på IT-brottsroteln.

- Inom den närmsta framtiden kommer vi att få se en explosionsartad utveckling inom det här området, säger FBI:s vice marknadschef John Collingwood till ZDNet.

- Det är ett helt nytt område för oss, och ingen kan säkert säga vilka konsekvenserna blir.

Jeffrey Robinson är expert på ryska maffian. Han uppger till ZDNet att den finns representerad i 50 länder. Robinson menar att den kommer att utvecklas till världens mäktigaste intresseorganisation, och hackergrupperna är ett av dess främsta vapen.

Stjäl kreditkortsnummer

Enligt ZDNets säkerhetskällor styrs ofta hackergrupperna av före detta KGB-agenter som anlitar unga hackare för att göra grovgörat. De tar sig in i servrar som används för e-handel och stjäl kreditkortsnummer. Ibland utövar de utpressning mot företagen som de hackat.

40 amerikanska företag har blivit hackade av grupper från öst, och FBI beräknar att de har kommit över mer än en miljon kreditkortsnummer.

"Hotbilden överdriven"

Men Stefan Kroqvist, chef för IT-brottsroteln vid Rikskriminalpolisen, tycker att hotbilden som ritas upp i amerikanska medier är överdriven.

- Det är väldigt omskrivet i USA, men jag upplever det som att allt som har med Ryssland att göra blåses upp stort där, säger han.

- Hackare finns i alla länder som har en något så när utvecklad internetutbyggnad. Ryssland är bara ett av de länderna.

Även i Sverige har det dock förekommit dataintrång från ryska hackare, där kreditkortsnummer har stulits och missbrukats. Men det är ingen massföreteelse, säger Stefan Kronqvist.

Det här gör IT-brottsroteln

Lotta Holmström