Här är de vanligaste spionprogrammen

1 av 2
Montage: LOTTA HOLMSTRÖM
TEKNIK

Det finns mängder med så kallad spyware, program som installerar sig i smyg och spionerar på dig från din dator.

Här är några av de vanligaste.

Gator

Gator följer med många andra program, till exempel Audiogalaxy, och kan vara knepigt att få bort från datorn. Det består av flera olika komponenter. Huvudprogrammet uppges hjälpa dig att hålla reda på användaruppgifter och lösenord på olika sajter, men i själva verket samlar det på sig information om dina surfvanor och användaruppgifter och skickar tillbaka den till tillverkaren.

Gator har även en del som visar annonser som lägger sig ovanpå befintliga annonser på webbsidor, utan att du märker skillnaden. Till exempel kan annonser för konkurrerande sajter visas, om dessa har betalt Gator för det.

Gator har även anklagats för att visa annonser som gör reklam för barnporr.

En variant installerar sig direkt på din dator från en webbsida, genom att utnyttja ett säkerhetshål i ActiveX. Det är även möjligt att några av pop-up-annonserna försöker installera program på din dator.

Ett säkerhetsföretag har varnat för att Gators installationsfil är infekterad med trojanen Backdoor, som låter obehöriga få tillgång till din dator.

Bonzi Buddy

Den söta lila gorillan som ska hjälpa dig med surfningen är egentligen ett elakt monster. Bonzi Buddy är extra förädiskt eftersom det vänder sig till barn.

Programmet uppger sig underlätta surfningen, och innehåller ett hjälpprogram för nedladdningar och installationer, ett enkelt mejlprogram, en sökmotor och en figur som hjälper dig att hantera din webbläsare. Vad som inte framgår är att programmet även samlar information från din dator och skickar det till en speciell adress. Det installerar även trojaner med de förädiska namnen explorer.exe och dlder.exe.

Programmet uppför sig till stor del som ett virus.

Aureate / Radiate

Det här spionprogrammet hette från början Aureate, men har bytt namn till Radiate för att dölja sin identitet. Det är ett av de mest kända spionprogrammen, som beräknas vara installerat i miljontals datorer världen över.

Det installerar sig i smyg, och finns kvar även efter att du har avinstallerat det. Aureate / Radiate kan ladda hem och köra Windowsprogram på din dator, och misstänks ligga bakom systemkrasher och att webbläsaren hänger sig.

Comet Cursor

Comet Cursor är ett sött litet program som ändrar muspekarens symbol på skärmen. Men det lämnar en bitter eftersmak när du börjar fundera på hur programmet egentligen tog sig in i din dator.

Förra året avslöjades det att Comet Cursor följde med tidigare versioner av RealPlayer. Det kan även installera sig via en ActiveX-komponent på sin webbsida.

Om det samlar information om dina surfvanor är oklart, men sättet det installeras på gör att det ändå får klassas som spyware.

Comet Systems själva uppger sig ha 60 miljoner användare.

Alexa

Alexa är ett hjälpprogram som följer med Internet Explorer, version 5 eller senare. Det är Alexa som möjliggör funktionen "liknande sidor"/"Show related links". Men programmet sparar dessutom information om dig och vilka sajter du surfar till.

Web3000

Om du har laddat hem programmet NetSonic, som sägs göra det snabbare att surfa, då har du även laddat hem spion-/annonsprogrammet Web3000. Det gör så att annonser ploppar upp på din dator.

Det lägger även in en ikon i din webbläsare, och om du rensar registret utan att ta bort programmets kärna kommer det tillbaka.

Cydoor

De senaste versionerna av Cydoor anses vara så kallad adware - det vill säga att programmet visar annonser, men utan att samla på sig information från din dator. Men tidigare versioner räknas till spyware, och har du inte använt ett program för att hitta spionprogram på din dator kan det mycket väl finnas installerat och spionera på dig.

De äldre versionerna skickar din e-postadress, demografisk information och andra uppgifter som används för att välja ut annonser som du ska falla för till Cydoor.

Har du drabbats av andra spionprogram? Mejla [email protected] och berätta!