Välkommen på digitalt vernissage

Aftonbladet it presenterar unikt konstprojekt på nätet

TEKNIK

Internet är information, konversation, kontakter och möten. Men det som har gjort webben till det den är idag är människors skaparlust och påhittighet.

Vi tog fasta på det och bestämde oss för att lyfta fram kreativiteten på nätet.

I projektet "Skicka vidare" visar 15 kreatörer hur man på olika sätt kan skapa för webben. Idag visas resultatet för första gången.

Så här ser det första bidraget ut i projekt Skicka vidare. Utifrån den här bilden, skapad av Magnus Hollmo, har de andra deltagarna gjort sina bidrag.

Under några månader har Aftonbladet it drivit ett konstprojekt på webben. Intresset var stort. Bland några hundra intresseanmälningar valde vi ut 15 personer som har deltagit i projektet.

Projektet fick namnet "Skicka vidare", eftersom det går ut på att en bild skickas mellan deltagarna, som inspireras av det tidigare bidraget och skapar sitt eget utifrån det. Temat för projektet är Krig och fred.

Deltagarna har olika bakgrunder, olika inriktningar på sitt skapande och olika ålder - de är mellan 16 och 62 år gamla. Det de har gemensamt är intresset för att uttrycka sig och skapa för webben.

Krymper avstånden

- Internet är ett sådant underbart medium som krymper avståndet mellan länder och människor. Man kan lätt dela med sig av sina bilder till andra och själv låta sig inspireras av den mångfald av andras verk som finns lätt tillgängliga, säger Gun Legler, 62, en av deltagarna i projektet.

Hon får medhåll av Linda Granqvist, 35.

- Alla som vill kan nå ut, på det sättet är det rättvist. Man behöver inte ställa ut på ett dyrt galleri, man kan lika gärna göra det på en gratisserver, säger hon.

Begränsningar

Men att skapa för nätet har även sina begränsningar. Långsamma uppkopplingar, kvalitetsförlust och små bilder på grund av bildskärmarnas storlek är några av de nackdelar som deltagarna nämner.

- Det är lite begränsande, men det är en utmaning i sig. Problem med kompatibilitet, färgskiftningar mellan olika browsers och så vidare är däremot bara jobbigt, säger Peter Bergting, 32, som jobbar som illustratör.

Miss mitt i projektet

En av nackdelarna med konstprojekt på webben är att tekniken kan strula. Det fick aftonbladet.se:s projektledare erfara, då hon inte såg att ett mejl innehöll två bildfiler.

Därför skickade hon vidare bilden hon trodde var deltagare nummer nios, Kristinah Samuelsson, bidrag. Först i efterhand insåg hon att bilden hon skickat vidare var ett foto på Kristinah själv.

Deltagarna tog emellertid lätt på det inträffade, och menade att det är slumpen som föder konsten.

Skicka vidare

Lotta Holmström

ARTIKELN HANDLAR OM