Var fjärde anställd surfar en hel arbetsdag – i veckan

Internet används mer på jobbet än hemma

TEKNIK

Var fjärde anställd i USA tillbringar motsvarande en hel arbetsdag varje vecka med att surfa privat.

Aftonbladets nätläsare bekräftar bilden. Nästan en fjärdedel surfar mer är åtta timmar i veckan på arbetstid.

Det är San Francisco-företaget Websense som har undersökt surfvanorna på arbetsplatserna. Undersökningen visar att 67 procent av de anställda surfar privat på arbetstid.

Shopping och auktionssajter är populära men två procent av de som svarade erkände att de hade besökt porrsajter på arbetstid.

Shopping- och sportsajter är populära

Aftonbladets nätläsare bekräftar bilden. De flesta uppger att de surfar privat på jobbet.

På frågan "Hur många timmar surfar du privat på arbetstid varje vecka?" svarade nästan en fjärdedel att de surfar 8 timmar eller mer i veckan på arbetstid. Det motsvarar en arbetsdag eller mer. Vid 15-tiden hade totalt 16 624 personer röstat. Omröstningen startade 10:27.

Johanna Severinsson som är svensk representant för Websense bekräftar att många surfar på arbetstid

- Enligt en europeisk undersökning som vi har gjort, surfar man i snitt 5 timmar i veckan på arbetstid, varav 3,5 timmar är privat surfning. Då är det betalt arbetstid, inte luncher eller raster, säger hon.

Enligt Johanna Severinsson surfar folk på sajter som motsvarar deras intressen. Shoppingsajter och sportsajter är populära.

Aftonbladets nätläsare anger att tidningar och andra medie-sajter är det de helst surfar på. Hela 80 procent är inne på den typen av hemsidor. Porrsajter uppger sju procent att de besöker. Chat- och diskussionsforum surfar nästan fem procent på.

Vi får surfvanor

Enligt Anders Litner , analytiker på Webbarometern, är det väldigt vanligt att svenskarna surfar privat på arbetstid.

- Det är klart att det surfas en hel del på jobbet. Majoriteten av internetanvändandet sker på arbetsplatsen.

När vi surfar skapas efter ett tag vanor och rutiner kring internetanvändandet. Vi hittar vissa favoritsajter som vi besöker mer ofta än andra.

- Först surfar man vind för våg men sedan skapar man rutiner kring surfandet. Det kan till exempel vara att man läser nyhetssajten till kaffet efter lunchen, säger han.

Yngre surfar mer än äldre

Användningen av Internet ökade i Sverige kraftigt i slutet av 1990-talet men ökningen har bromsats upp under de två senaste åren.

Enligt genomsnittlig dag 2001 hade 35 procent av allmänheten varit ute på nätet, i jämförelse med 32 procent år 2000, visar statistik från Mediebarometern gjord av Nordicom. Det är siffror som visar att internetanvändningen ligger på samma nivå som bokläsning eller läsning av vecko- och månadstidningar.

Yngre surfar mer än äldre. Bland människor i åldern 15-44 år har 50 procent varit ute på nätet en genomsnittlig dag. Bland pensionärerna är andelen bara 7 procent.

Svenskarnas surfvanor:

Statistiken som är för 2001 kommer från Mediebarometern, av Nordicom.

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM