Nätläsarna berättar om jobbsurfningen

"När jag är ledig några dagar får jag abstinensbesvär"

TEKNIK

Jag hade turen att få kontorets glassigaste placering. Ingen kan smyga upp bakom min rygg och snoka. Detta är den enda anledningen varför jag behåller jobbet.

Jobbet är väldigt stressigt och krävande i korta men intensiva perioder så när vi har lugna dagar känns det som att jag kan "unna mig" att göra annat. Lönen är inte bra och arbetsuppgifterna ganska meningslösa. Jag rättfärdigar mitt beteende på det viset.

Mina närmaste kollegor anar vad jag pysslar med men gör likadant i den mån de kan...

Jag läser Aftonbladet och utländska dagstidningar så gott som varje förmiddag, nöjessurfar och e-mailar mina vänner om eftermiddagarna.

Dessutom har jag skrivit 20-talet krönikor och två noveller samt är just nu inne på sluttampen av min debutroman. Allt maskerat som "arbete" såklart.

Härom månaden föreslog min chef att jag skulle byta placering. Jag skruvade på krokodiltårarna för att få behålla mitt skrivbord. Det var det värt.

Sabina

Det är väl ingen skillnad att surfa privat som att sitta i telefonen med ett privatsamtal, eller att gå till fikarummet och läsa en tidning. Dags att folk börjar förstå varför man får lön i slutet på varje månad?

John

Om man jämför att gå in till exempel på sin Internetbank under arbetstid och

utföra betalningar - så är det ju bättre än att ta en halvtimmes längre lunch och göra det på banken. Man är ju på jobbet och kan svara i telefon och avbryta om något viktigt dyker upp. Annars tycker jag att privat-surfning är stöld.

Fredrik

Jag har ett jobb inom datorbranschen och sitter med en dator hela min arbetstid. Jag privatsurfar konstant på jobbet men jag sköter mitt jobb samtidigt, ser inget fel i det så länge man sköter jobbet. Men jag gillar inte om man försummar jobbet pga. privata intressen på internet.

Tror inte att slösurfandet är nåt stort problem, ett betydligt större problem är i såfall chattande och att man sitter gör privata saker på arbetstid, typ handlar med aktier, online-shopar eller liknande.

Mattias

Jag surfar för jämnan när det är lugnt på jobbet men jag sköter mitt jobb mycket bra. (Det säger medarbetarna iallafall).

Bättre än att rulla tummarna som dom andra gör :)

Racersurfaren

Jag privat-surfar säkert 30 minuter om dagen men det är mest ett avstressande moment, som en paus. Annars skulle man nog gå in i väggen. Fast skulle jag inte surfa, skulle jag nog lägga en patiens i stället.

Titti

Jag jobbar inom service yrket och har mycket "dötid" då jag bara sitter och väntar på kunder. Vad ska jag göra då? Jag har en dator framför mig som alltid är uppkopplad, är det då fel att surfa privat? Det tycker inte jag...

Lina

Jag jobbar på ett callcenter och besvarar kundsamtal på telefon. När det inte ringer, är man fortfarande bunden till telefonen och datorn eftersom det kan ringa när som helst. Då har man inte så mycket annat att göra än att surfa på internet.

För det mesta läser jag nyheter, skickar mail till någon kompis eller löser korsord.

Jag ska börja plugga och kommer då inte alls att jobba vid datorn i samma utsträckning som tidigare.

Jag hoppas att det inte blir alltför jobbigt att inte ständigt vara online. Man blir väldigt snabbt beroende och det räcker med att ha varit ledig i några dagar för att få abstinens besvär. Man undrar om man har fått något mail eller om den eller den sidan blivit uppdaterad. Det är väldigt irriterande speciellt när man inte har tillgång till Internet någon

annanstans än på jobbet.

Jenny

Jävligt bra att folk har en chans att ta igen sig på jobbet. Fritiden är nog så hektisk och man vill ju inte bränna ut sig i förtid.

Niklas

Jag tycker att det är ok att surfa så länge det inte påverkar arbetet.Själv surfar jag sammanlagd 15-20 min varje dag.

Sally

Det är väl inte så farligt om man förväntas surfa på jobbet. Huvudsaken

är att man gör det man ska annars på jobbet. Arbetsgivaren borde inte

lägga sig i det.

Johan

Självklart surfar jag men inte på bekostnad utav ordinarie arbete!

Carina

Om maskinerna går bra och allt är OK så ska man väl få ta lite tid framför datorn.

Det är ingen bra ide att sitta och titta på maskinen när den går bra, då är det bättre att ha kul på jobbet.

Markus

Jag personligen använder kanske datorn på jobbet för privat surfande ca 1-2 timme per vecka.

Detta tycker jag är fullt acceptabelt om man tänker på alla pauser som rökare tar. Säg att varje rökpaus är drygt 5 minuter (10 om de är två och pratar). Det är minst 6 pauser per dag, dvs ca 30-60 minuter per dag.

Man behöver inte vara matematiskt geni för att lista ut att de 1-2 timmar jag surfar privat på jobbet per vecka är mindre tid än vad rökarna lägger på sina rökpauser.

Max

Jag surfar dygnet runt.

Tommy

Jag tycker att det är okej - men det finns gränser. Det får inte gå ut över jobbet. Alltså, så att man till slut inte hinner med det man skall göra.

Själv surfar jag på mina raster på jobbet. Har långt hem så jag kan inte gå eller åka hem på min lunch. Då äter jag och sätter mig sedan framför datorn. Händer också att jag surfar annan tid också men det är bara tillfällen då jag har väldigt lite att göra.

Personligen tycker jag också att "porr-surfing" inte hör hemma på jobbet.

Sylvia

Med tanke på att nästan alla på min grupp går och röker ca 1 timme om dagen, kan jag surfa en timme om dagen. Inte mer än rätt.

De kan ju för allt i världen inte tro att jag sitter och jobbar den tiden! Icke. Som nu är de och röker. Jag brukar klocka dom så jag vet hur mycket tidigare jag kan gå hem eller surfa, fika eller gå en sväng.

Stina

Svenskarnas surfvanor:

Statistiken som är för 2001 kommer från Mediebarometern, av Nordicom.

ARTIKELN HANDLAR OM