Snart kan du begravas över internet

Nätbegravningar allt mer populära i USA - kommer till Sverige inom några år

TEKNIK

Äldre släktingar eller de som bor långt bort kan ha svårt att ta sig till begravningen när en anhörig eller vän avlidit.

Nu har ett kanadensiskt företag hittat lösningen - begravningar via internet.

- Tjänsten kommer att finnas i Sverige inom några år, säger Christer Gustavsson på Sveriges Begravningsbyråers förbund.

Internet-teknologin genomsyrar allt mer våra liv, och nu tar den nästa steg - även döden får plats på nätet.

Funeral-Cast heter ett kanadensiskt företag som specialiserat sig på att sända begravningsceremonier och jordfästningar streamat över internet.

Besökarna behöver inte vara uppkopplade exakt när ceremonin går av stapeln, eftersom videofilerna ligger kvar på sajten - normalt i ett år.

Företaget erbjuder också nätbesökarna att lämna sina sista hälsningar i en gästbok på sajten. Meddelandena lämnas sedan över till de närmast anhöriga.

Över 300 amerikanska begravningsbyråer har det senaste året skrivit kontrakt med Funeral-Cast, skriver tidningen Internetworld.

Stort behov

I Sverige finns än så länge ingen liknande tjänst, men Christer Gustavsson, förbundsdirektör på Sveriges Begravningsbyråers förbund, säger att man följer utvecklingen med spänning.

- Det finns ett stort behov, eftersom det finns människor som aldrig kan komma till en begravning.

Bland annat skulle äldre och sjuka människor som inte har möjlighet att närvara uppskatta den här tjänsten, tror han.

- Men vi har en lite längre mognadsprocess i Sverige än i USA, tillägger han.

Vad består motståndet i?

- Jag tror att internet för många människor är en nymodighet som man rynkar på näsan åt. Man tycker att internet är något för ungdomen. Det märker vi när vi pratar om internet i andra sammanhang.

I Sverige om några år

Christer Gustavsson tror ändå att tjänsten snart kommer att erbjudas i Sverige.

- Det här ligger inte långt bort. Om bara några år kommer vi att få möjlighet att erbjuda den här tjänsten, och människor kommer att vilja ha den.

- Det händer återkommande att man videofilmar en hel begravning för att visa för andra anhöriga och vänner som inte kunde deltaga, så det finns helt klart ett behov.

Lotta Holmström