Microsoft lanserar röststyrd dator

Bill Gates gamla dröm förverkligas med Tablet PC

TEKNIK

STOCKHOLM

Med pennan som vapen tar världens största programvarutillverkare, Microsoft upp kampen om datorköparna.

Tablet PC heter produkten som Microsofts marknadsstrateger hoppas ska ta över världen.

Penna och röst styr den nya datorn som inte begriper svenska.

- Vi hoppas att den nya produkten kommer att ta bortåt 25 procent av köparna av vanliga bärbara datorer, säger Christoffer Frisell, marknadsansvarig för lanseringen av den nya datorn.

I flera år har Microsofts grundare viftat med prototyper av datorn som ska ersätta både anteckningsblock och traditionella datorer. Det gjorde Gates också i samband med att han utsågs till hedersdoktor vid Tekniska högskolan i Stockholm för drygt ett år sedan.

Gammal idé

Dessförinnan har han sällan försuttit ett tillfälle att på mässor och andra tillställningar tala sig varm för visionen om en pc som kan fungera både som dator och anteckningsblock.

Gång på gång har förväntningarna på en snar lansering kommit på skam.

- Faktum är att idén har Bill Gates burit på i tio år, men det är först nu tekniken och programvaran blivit färdig.

Den sjunde november smäller det över hela världen. Tillsammans med de flesta stora datortillverkare drar marknadsföringen i gång på allvar. Acer, HP, Fujitsu... - alla har de tagit fram egna maskiner. Produkten kan förväntas bli en hård konkurrent till traditionella handdatorer och bärbara datorer.

Var och en av tillverkarna har sin egen lösning på utseende och teknik men under skalet gömmer sig Microsofts programvara. En variant av operativsystemet XP anpassad för skärmar som man kan skriva på för hand och använda som ett vanligt anteckningsblock.

Inte på svenska

Mycket energi har lagts på att göra det möjligt att skriva på bildskärmen, utan att behöva lära sig en ''datahandstil''. Däremot måste man skriva på engelska om maskinen ska begripa och översätta kråkfötterna till maskinstil. Om man nu inte klarar kinesiska, koreanska, japanska, franska eller tyska vill säga.

Ärans och hjältarnas språk är för litet för världslanseringen.

- Men det kommer att gå att skriva på svenska inom två år, säger Christoffer Frisell.

Han tror inte att språkbegränsningen ska vara något hinder för de svenska köparna.

- De stora företag som bestämmer sig för att satsa på Tablet PC har ändå inköpsprocesser som tar tid. Svenskan kommer att finnas där när det är dags att införa maskinerna. För övrigt är det många som ändå skriver på engelska mellan olika delar av företaget eller till kunder, fortsätter han.

Det lär dröja innan datorn också kan förstå talad svenska. Däremot går det bra att prata engelska och få texten inläst av datorn. Den kan hämta filer, spara filer, läsa upp text och siffror genom talade kommandon.

- I dagsläget är det inte aktuellt att lära datorn att också förstå talad svenska. Vi har heller inte märkt någon efterfrågan, säger Christoffer Frisell.

Anders Lignell/TT